Късните плодове и зеленчуци са изключително ценни и полезни за здравето ви

В последните години е много модерно да се говори за така наречените суперхрани. Превъзнасят се качествата на всякакви чуждоземни плодове и зеленчуци, а също и семена. Разбера се, няма лошо. Може да ги похапвате от време на време. Не прекалявайте с консумирането им обаче.

От друго страна малко се неглижират плодове и зеленчуци, които са характерни за нашите условия, както и видове, които растат в природата около нас.

А трябва да знаете, че няма нищо по-полезно от сезонната храна, която расте максимално близо до мястото, където живеем.

Затова ви обръщаме внимание на някои от плодовете и зеленчуците, които много от вас отглеждат в градините си, но дори и не подозират за полезните им свойства, които притежават.

Райска ябълка 

В края на есента плодовете на райската ябълка обагрят дърветата в оранжево. За съжаление, видът се отглежда основно в по-топлите райони на страната и по Черноморието. Останалите любители на вкусния плод също без проблем могат да си го осигурят от магазините.

Характерна особеност на райската ябълка е, че плодовете й се нуждаят от дозряване след беритбата им. Те трябва да омекнат добре, за да се консумират. Твърдите не са узрели и не са вкусни.

Райската ябълка безспорно е сред най-полезните плодове. Случайно или не формата на плода, която е сърцевидна, всъщност е много полезна именно за сърцето.

Плодовете са богати на желязо, йод, както и на витамини – А, В и С. Освен това съдържат фруктоза, органични киселини и минерали, както и ценния за човешкия организъм петкин. Яркият оранжев цвят на райската ябълка се дължи на бетакаротина, който е важен за кожата и очите.

В народната медицина райската ябълка се използва при проблеми с кръвното налягане, щитовидната жлеза, настинки и анемии.

Мушмули 

Тези прекрасни плодове са истински предвестник на зимата. Берат се много късно от дървото, дори може да се откъснат след първите осланявания, дори и сняг. Като типичен есенен плод и плодовете на мушмулата имат нужда да дозреят, за да разгърнат напълно вкусовите си качества.

За разлика от другите южни култури, които споменаваме тук – райска ябълка и хинап, мушмулата може да се засажда навсякъде у нас. Овощният вид е изключително непретенциозен. Може да се отглежда почти без никакви грижи, дори не се пръска срещу вредители. Така че градинарите, които нямат дръвче в двора, да поправят грешката и да си засадят едно. Може и сега, става и през пролетта.

А ето и защо трябва да имате мушмула в градината.

В плодовете на мушмулата се съчетават разнообразни хранителни вещества – органични киселини, фитохормони, витамини и минерали, сред които желязо, калий, натрий, фосфор и други. Плодовете съдържат още фибри, скорбяла, пектин, както и органични киселини – ябълчена, лимонена и винена.

В народната медицина мушмулите намират много приложения. Плодовете се използват при проблеми с бъбречни и жлъчни заболявания, колики, а също и в подпомагане на пречистването на кръвта, както и за укрепване на кръвоносните съдове. От листата се приготвя чай за лечение на инфекции на стомаха и устната кухина, причинени от бактерии, например ангина.

Хинап 

Това е друга овощна култура, която също е характерна за топлите части на страната ни. И плодовете на хинапа се нареждат сред суперхраните, които са изключително полезни за организма ни.

Още в древната китайска медицина лечителите са използвали всички части на хинапа – кора, листа, плодове, костилки, с които са лекували различни болежки – нервни разстройства, аритмия и т. н.

Плодовете на хинапа са богати на витамин С – в пъти повече от портокалите например. Те са богати на фитохимикали, които регулират кръвната захар. Затова са и сред най-добрите естествени подсладители – като фурмите.

Плодовете на хинапа също се нуждаят от време, за да дозреят след като са откъснати от дървото. Те могат да се консумират и сурови, и сушени.

У нас в народната медицина плодовете се препоръчват при кашлица и простуда. А отварата от корите на хинапа – при проблеми с черния дроб.

Орехи 

Истинска здравословна бомба са ореховите ядки. И малки, и големи знаят, че суровите орехи са изключително полезна храна, с лечебни свойства.

Орехови дървета се срещат в почти всяка любителска градина, както и в паркове, по улици, край пътища, в гори, т.е. навсякъде на територията на страната ни.

Ореховото дърво е ценен вид, който трябва да е задължителен за всеки двор и овощна градина. Тъй като достига огромни размери, при засаждането му трябва добре да се съобрази, къде точно да се разположи в градината.

За съжаление, орехът се напада от няколко важни болести, както и неприятели. Затова е важно дръвчето да се проверява за характерните симптоми и при необходимост да се вземат мерки.

Ядките на ореха могат да се консумират както сурови, така и печени или добавени към сосове, салати и десерти. Перфектната комбинация е мед с орехи.

Ореховите ядки са с високо съдържание на селен, йод, желязо, калций, манган, витамините – А, В и Е, фолиева киселина, микроелементи.

В народната медицина се използват при лечение на щитовидната жлеза. Освен това подпомагат работата на мозъка, снабдяват тялото с протеини, подобряват дейността на сърцето благодарение на високото си съдържание на алфа линолова киселина, една от основните омега-3 мастни киселини.

Други есенни плодове

Разбира се, подходящи храни за есенно-зимния период са и всички плодове, които отглеждате в градината си и може да ги съхранявате в продължение на няколко месеца. Това са късните сортове ябълки и круши, както и дюли.

Всички те съдържат богат набор от полезни вещества за организма ни. Осигуряват ни много витамини, както и полезни захари.

.