Студените месеци са истинско предизвикателство за хората, които са свикнали да бъдат заобиколени от зеленина, цветове, красота. През зимата повечето растения са в покой или не изглеждат особено добре. Естествено, изключваме вечнозелените иглолистни и широколистни видове. И въпреки тях, окото търси естетиката.

Има няколко, макар и не много на брой, растения, с които може да задоволите тази нужда, да озарите някое кътче в градината или пък да ги съчетаете така, че да превърнете градината си в истинска зимна приказка.

Мразоустойчивите герои на днешната статия са фантастични, цветни и се появяват на пазара тъкмо навреме за декемврийската коледна офанзива по декориране на интериора и екстериора.

Не забравяйте, че освен с цветя, красота може да творите и с подръчни органични или синтетични материали.

Кукуряк 

Стане ли дума за зимни контейнери и градини, кукурякът е фаворитът сред цъфтящите видове. Особеното при него е, че ако искате да расте в красива саксия, трябва да я съобразите с кореновата му система. Изберете дълбок съд, вместо плитък.

Безстрашен и изключително устойчив на студ, той идва в огромно разнообразие от цветове - с точки и чертички, двуцветен, в бяло, розово, жълто, червено, пурпурно, дори тъмно до черно. Все пак, за истинска зимна приказка, изберете такъв със снежнобели.

Ако го засаждате в градината, подберете местенце със шарена сянка и по-глинеста почва. Разстоянието между отделните растения зависи от сортовите характеристики, но 30-40 сантиметра е подходящо за повечето.

Циклама 

В нашата страна си имаме видове циклами, които си растат естествено и в диво състояние. Комерсиалната циклама обаче не понася ниски температури, поради което тя се нарежда сред първенците, украсяващи дома.

Не забравяйте, че за да цъфти обилно и дълго, е необходимо да осигурите много светлина, умерена до ниска температура, а не на последно място и умерени, но редовни поливки. Ако температурата в помещението е по-висока, растението ще премине в покой.

И цикламата дава разнообразие от багри. Може би най-коледен дух носят червеното и бордото, но за зимна приказка изберете бяло (отново).

С червени плодчета 

Да се върнем в градината. Илексите са перфектните храсти за зимна градина, няма спор. С червените си плодчета и вечно зелените си листа, те са най-подходящи за много цели. Дори отрязани, клонките с бодливите листенца остават свежи за дълго. Така се превръщат в чудесна „суровина“ за венци, натурални гирлянди и украса за маса. Натопени във ваза с вода също няма да ви подведат. Съчетават се идеално с клонки от иглолистни.

Към растенията с червени плодчета можем да добавим гаутерията, котонеастрите, ардизията, пиракантата, шипките, някои водове берберис и други. От тях само ардизията не би оцеляла в градината.

Със сребърни листа 

В последно време зимна приказка без сенецио и калоцефалус не е възможна. Двете растения са изключително интересни най-вече заради сребърната си надземна маса.

Сенециото може да е чудесно допълнение към аранжировки с рязан цвят, докато калоцефалусът е по-скоро за живи комбинации.

За да ги отгледате в градината не е необходимо да правите някакви специални подготовки. Имайте предвид, че като многогодишни растения, първата година след засаждането е критична за прихващането. Не пропускайте поливки! След няколко години ще се наложи резитба за оформяне, а може и да размножите.