За целта трябва да сте съхранили в хамбара зелена маса от трева, дребни моркови и върховете им, листа от зеле и цвекло. Те се натрошават на 1,5-2 см, смесват се и се добавя консервант - салицилова киселина (доза от 30-35 г на всеки 100 кг тегло ). Всяка доза се разтваря в 10 литра топла вода в емайлиран съд, излива се и се разбърква.

След това се слагат в найлонови торбички, които се поставят в застлани ямички в бъчви. Добре, но внимателно се натъпкват и затварят плътно. Покриват се отгоре с пластмасова обвивка, а най-отгоре се слага дървен капак.

Консистенцията на пастата трябва да е каша. Ако е твърде течна, към нея се добавя сено, стрито на прах. И след 3 седмици витаминната паста е готова. Тази хранителна смес е препоръчителна през есенно-зимния период, тъй като при спазване на технологията, витамините се съхраняват много дълго време.