Декар чернозем в Добруджа се продава между 4500 и 4700 лв.

Пазарът за земя в момента е в период на нормализиране, след като имотният балон беше силно раздут в началото на стопанския сезон. Ако декар чернозем в Добричко се предлагаше за 5000 лв. в началото на април 2022 г., в момента офертите варират между 4500 и 4700 лв./дка. В същото време рентите в Старозагорско и сега не падат под 75 лв./дка в сравнение с 35 лв./дка година по-рано. Така към проблемите на земеделските производители в условията на инфлация тази година се прибавя значителното поскъпване на земята и рентите.

Шокът в първите месеци след началото на войната в Украйна предизвика нестабилност на пазарите за зърно и земеделска земя, коментира за „Български фермер“ Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По неговите думи, все още е рано да се говори за средна цена на земята през 2022 г., но тенденцията е към увеличение с 20-25% в област Стара Загора.

„В областта наемните договори са обвързани натурално и се преизчисляват в килограми. При увеличение в цената на зърното тази година имаме съответен ръст в стойността на наема. Докато наемната вноска за земеделска земя през 2021 г. достигаше 35 лв./дка, тази година таванът е около 75 лв./дка, което представлява ръст със 70%“, посочи още браншовикът.

Още за пазара на земя четете в новия брой на в. "Български фермер" от 31 октомври-6 ноември