След ремонт често остават строителни материали, които вече не са необходими. Какво да правите с тях – да ги складирате на балкона, да ги раздадете на приятели или да ги „пуснете в действие“?

Предлагаме ви някои вдъхновяващи идеи как да използвате остатъците от строителни материали в градината.

Саксии 

За да направите саксии и кашпи, най-добре е да използвате остатъците от бетон. Поради високата си здравина и гъвкавост, останките му могат да се използват за направата на контейнери с уникален дизайн, който ще удиви гостите още от прага. Опаковки, бутилки, кофи и дори кутии могат да се използват като форма за изливане.

Тези саксии ще издържат на всички капризи на времето.

Пътека или декор 

Декорациите могат да бъдат направени и от остатъците от бетонната смес чрез изливане на големи листа от растения с разреден състав. Когато бетонът изсъхне, листът трябва да се отлепи.

Готовата форма може да се използва като декор за цветна леха или поилка за птици. Ако е останал много бетон, можете да оформите градинска пътека от листата.

Фотьойл 

Често градински мебели се изработват от палети за транспортиране. Палетите са направени от дърво, следователно, за да се избегнат трески, те трябва да бъдат внимателно обработени с шкурка.

Столът от палети може да бъде боядисан и допълнен с удобни меки възглавници, които лесно можете да си направите.

Плот за маса 

Ако след ремонта останат керамични плочки, не бързайте да се отървете от тях: такъв устойчив на износване и красив материал може да преобрази дори стара дървена маса. Плочките трябва да се залепят към плота със специално лепило, а шевовете да се фугират. След покриване на дървото с влагоустойчиви съединения, масата може да се остави на верандата или в беседката.

Мозайка върху пън или поднос   

Интересен начин за украса на пейзажа е да поставите върха на стар пън или изрязан с мозайка. Така че може да служи не само като интересна украса за лятна вила, но и като масичка в беседка или на веранда. Необходим е малко материал.

Също така от остатъците от мозайки, лепило и лак можете да получите изключителен поднос. За разлика от дървото, няма да се страхувате от разлято кафе или мазни капки.

Висящ рафт 

Този компактен дизайн е идеален за съхранение на консумативи за тоалетна на открито, както и за създаване на вертикална градина. Рафтът ще изглежда страхотно в беседката, на оградата, в плевнята: може да се носи и окачва на всяко подходящо място. След края на летния сезон продуктът може да бъде пренесен в апартамента и да украсите балкона с него.

За производството ще ви трябват остатъците от OSB плочи, самонарезни винтове и няколко пръта. Като закопчалка е подходящ здрав канап.

Огнище 

Ако още нямате пълноценно място за почивка, можете да се справите с обикновена купа, облицована с останки от фасадни плочки, див камък, павета или тухли. За да направите това, трябва да изкопаете дупка, за да защитите мястото от пожар, и да оформите страните. Има много опции за стилизиране: материалът може да стане основа за купата или нейното декоративно допълнение.

Пещ 

Ако след строителството останат достатъчно тухли и вече е определено място за почивка, създайте пещ от останките от тухли. Това може да бъде малка "къмпинг" конструкция, която е лесна за сглобяване и разглобяване, или пълноценна външна скара, изградена старателно. Такава скара изглежда естетически приятна и е удоволствие да готвите на нея.

Пътеки и бордюри 

Ако след демонтирането на старата печка или барака останат много тухли, можете да оформите градинска пътека от нея: като шахматна дъска, коледно дърво или в кръг.

Също така, красиви рамки за цветни лехи и пътеки са създадени от тухли, комбинирани с дъски, и камъни. Ако направите това внимателно, градината ще се промени!

Пейка 

За да изградите такава пейка ще ви трябват няколко бетонни блока и дървени греди. С тези материали можете да направите седалка с всякаква ширина и височина: блоковете не се нуждаят от поддръжка, те са стабилни и издръжливи. Можете да ги боядисате, ако желаете.