Мушкатото на г-жа Хрусанова изглежда така и тя ни потърси за съвет. Отговорихме веднага и дори получихме обратна връзка, за което благодарим. 

На пръв поглед изглежда, че наистина сте имали разкошни мушката, а това, което е останало са безброй прецъфтели цветове и шепа повредени листа. От снимките не става много ясно какъв точно е проблемът, но предлагаме да почистите внимателно до здраво и зелено стъбло, а след това да прецените дали има нужда от още рязане.

Мушкатото в жълтия съд изглежда по-добре. Има нужда само от почистване и ще се възстанови бързо. Ще има време и да разцъфти богато отново до края на сезона. Тоест, няма място за притеснение, а са нужни малко грижи и търпение.

На другите растения ще им трябва повече време, но се вижда, че не са преполяти – листата им са свежи и зелени (поне на снимката), а не посивели и меки, което е основен симптом при преполиване. Не се виждат и признаци на заболяване или нападение от неприятели.

Съветваме ви да проверите състоянието на кореновата система. Ако коренчетата са бели, значи работят и растенията ще се възстановят.

Предполагаме, че ще приберете мушкатата за зимата съвсем скоро. Постарайте се да им осигурите светло и топло място (например стълбище с прозорец, остъклена тераса), за да не ги стресирате допълнително. Основна резитба направете напролет, когато ясно ще се вижда как точно да оформите и какво да изрежете. В този период поливайте оскъдно, само когато почвата е суха и почиствайте повредените листа.