Като продължение на предишна публикация, в която посочихме някои интересни за децата и в същото време лесни за отглеждане декоративни растения, днес ще допълним списъка.

На първо място е важно да кажем, че цветята не се ядат и малчуганите трябва да са наясно с това от самото начало. Не всички от изброените са отровни и в интерес на истината погълнатото количество трябва да е доста голямо, за да доведе до нежелани последици, но все пак, похапването на цветя не е желателно.

Днешните герои са подходящи за отглеждане в класната стая, а също и за всекидневната, спалнята, кухнята на заети хора, лаици и напълно начинаещи в попрището на цветарството.

Перфектният интериор може да се постигне само с едно растение или пък с група от такива. Важното е да се преценят правилно условията и спрямо тях да се изберат зелените приятелчета.

Неубиваемите цветя не са никак малко, а придават на дома натурален, дори екзотичен вид. В същото време пречисват въздуха, подобряват настроението, успокояват духа, подобряват паметта и имат редица други ползи.

За да направим плавен преход от класната стая към дома,

започваме със срамежливата мимоза 

Уникалността на това растение се крие в нейните способности видимо да извършва движение, което малко други могат.

Докосването до листенцата на тази нежна красавица води до бързо затваряне на петурите. Този процес е свързан с изразходване на много енергия и не е добра идея да се прави често. Наскоро излезе информация, че мимозата „помни“ докосванията и, ако те се повтарят често, тя спира да реагира.

Срамежливката обича доста слънце и умерени поливки. Ако светлината е малко, стъблата ѝ стават дълги, а облистването рядко. При подходящи условия и правилни грижи растението цъфти с дребни розови понпончета.

Още преди 30 години в детските градини, училищата и болничните заведения се отглеждат фикуси. По-конкретно Ficus elastica. Някои екземпляри са наистина много внушителни.

Предвид бързия растеж и големите петури, децата ще могат да се съревновават с растението, ако започнат да го отглеждат от мъничко. Хубава идея е да забърсват праха от листата или да се опитват да направят въздушни отводи, за да размножат някое по-възрастно растение.

Хубавото на фикуса е, че се приспособява лесно 

към всякакви условия, дори и по-слабо осветяване. Още по-хубаво е, че прощава пропуски в поливките (т.е. забравяне),

Сред растенията, към които децата проявяват особено голям интерес са седумите, сукулентите и най-вече кактусите. Форми, размери и цветове има колкото искате и можете да си представите, че дори и повече. Въпрос на вкус и желание е с какви представители на пустинниците ще украсите дома или училището.

Най-важното, което трябва да се спази при този вид растения е да им се осигури много пряка слънчева светлина, за да не прераснат. Също важно е да не се поливат често, защото самите листа и стъбла са своеобразни резервоари за живителната течност.

Късметлийският бамбук или Lucky bamboo 

е следващото ни предложение. Той може да бъде отгледан както в почва, така и само във вода. Тя съответно трябва да се подменя редовно, за да не се заблати и зеленяса. Към нея могат да се добавят различни хранителни вещества под формата на торове или храна.

Бамбукът е едно от най-непретенциозните растения. Дори в банята и без много, много светлина, ще расте и ще ви изумява. А ще ви донесе и късмет, както подсказва името му.

На финала ще поставим Аглаонемите 

Те са изключително интересни със своите шарки по листата, а и се отглеждат много лесно.

Освен това може да се провери какво ще бъде насищането на пигментите в листата при повече и при по-малко осветяване. Няма да останете разочаровани.