Рибарите в Несебър имат своето място за първична продажба на техния улов. Това отбеляза министърът на земеделието Явор Гечев по време на официалното откриване на изцяло модернизираното рибарско пристанище „Северна буна-Несебър”. Домакин на събитието бе кметът на общината Николай Димитров, а в него участва и областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

„Когато гледаш това съоръжение как прави симбиозата между стария град, модерните решения и екологията, крайният ефект е наистина впечатляващ”, допълни аграрният министър. Той препоръча на общината в Несебър тази модернизация в рибарския сектор да бъде основата за надграждане през следващия финансов период на Програмата за морско дело и рибарство. Към риболовците земеделският министър се обърна с пожелание Св. Николай Чудотворец да ги пази, винаги да се връщат на пристанището безопасно и с пълни трюмове.

Министър Гечев коментира пред журналисти въпроса за осигуряването на дървата за огрев. Той увери, че се работи активно за гарантирането им на приоритетните групи. „Аз поставих този въпрос, преди да има проблем, защото искам да фиксирам вниманието“, уточни Явор Гечев и коментира още, че няма да си крием главата в пясъка, а ще се управлява при 100% честност от страна на Министерството на земеделието. Министърът разясни, че предстои следващата седмица да се проведе среща с преработвателите, а вече са водени разговори с Министерството на труда и социалната политика, за да се идентифицират и приоритизират най-уязвимите групи. Той уточни, че нуждите от дървесина са се покачили заради високите цени на горивата. „С баланса, който се стремим да направим, се надяваме, че никой няма да остане на студено през зимата“, подчерта земеделският министър.

„Проведени са и срещи с Министерство на правосъдието, за да се проверят възможностите лица, лишени от свобода, да се включат в добиването на дървесина в държавните предприятия“, информира министърът. По думите му проблемът при дърводобива е, че това не е най-привлекателната професия, няма достатъчно механизация, както и достатъчно работна ръка. „Занимаваме се и с логистични въпроси. Досега дървата отиваха в големи складове по области, ние правим реорганизация към по-малки складове във всяка община, което е по-бързо и по-добре. Оптимизираме напълно системата с работещи решения“, посочи министър Явор Гечев.

Относно Програмата за развитие на селските райони земеделският министър обясни, че има известно забавяне, като слабото звено е договорирането и са натрупани голям брой проекти. „Имах среща с ръководството на ДФ „Земеделие“ и скоро ще имаме цялостен план и преструктуриране“, съобщи министърът. Според него има много работа по системите, които трябва да се прилагат догодина, която все още не е започната.