"В тези 3 месеца ни чака страшно много работа. Още от първия час трябваше да се справим със ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево", вече там е спокойно и няма опашки. На 85% е отстранен пробивът на сайта на БАБХ и системата ВетИС. По Плана за възстановяване има 4 мерки за сектор земеделие, но срещу тях има 4 празни листа - трябва да ги попълним и да направим наредби и насоки за кандидатстване. Целта ни е да започне изпълнението им през септември-октомври". Това заяви новият служебен министър Явор Гечев при представянето на екипа и приоритетите си.

Работи се активно и по изпълнение на 405-те забележки на ЕК към стратегическия план, амбицията е октомври цялата процедура да бъде завършена. Предстои и приключване на ПРСР, а във фонд "Земеделие" имало над 2000 необработени проекта. В тях дори не се включват анексите по вече сключени договори и с променени цени.

"Тежки задачи, няма време за учене, а има много работа", заяви Гечев. Няма да има обаче проблеми с изхранването - реколтата не е рекордна, но е добра, вероятно около 6,5 млн. тона. Има обаче проблем с количествата, които влизат от Украйна и разбалансират пазара. Служебният министър готви решения, но те ще бъдат обявени, когато станат факт. Ще се работи и по осигуряването на дърва за огрев на приоритетните групи, "за да не остане нито един българин на студено".

Гечев заяви и, че ще покани в политическия си кабинет студент от някой от аграрните университети, който да дава свежи идеи.

Най-големият ни приоритет са земеделските производители и преработватели, декларира Явор Гечев. Той съобщи, че лично е поканил бившия зам.-министър Иван Христанов да продължи работата си, но решението да не остане било негово. В екипа на Гечев влизат Крум Неделков с ресори животновъдство, държавните помощи и регулации. Георги Събев ще отговаря за ПРСР, директни плащания, програмата за рибарство и стратегическия план.

Третият зам.-министър Валентин Чамбов ще продължи да се занимава с горите и държавните предприятия.