Непретенциозни, твърде полезни механизми, поддръжката им е лесна, но е задължителна. Гарантират нормалния ход на сезонни и извънсезонни кампании

Зърнопроизводителите приключиха първата жътвена кампания, в средата на август започват втората, зелената жътва. Времето е кратко, извършва се интензивен преглед, ремонти и подменяне на повредени части на техниката - комбайни, трактори, товарачи, балировачки, ремаркета. В действие ще влязат обеззаразителите. При животновъдите също има „високо напрежение“ - балира се усилено. В силози, складове и силажни ями се съхранява фуража, подготвя се храната за зимния период.

Нормален летен ритъм

В тази картина, без особено внимание остава един, на пръв поглед, незначителен елемент от всички системи за прибиране и реализация на реколтата и фуража - шнековете: винтови и плоски транспортьори, монтирани навсякъде, където се жъне, бере или съхранява нещо. Особено там, където процесът трябва да протича непрекъснато. Без тях не става почистване и „наливане“ в зърно-, плодо- и картофохранилища, както и в подготовката на храната за животните. Шнековете (augers) са: за зърно, за семена и плодове, за зареждане на сеялки и торачки, за пълнене и изпразване на силози и т.н. По конструкция са: хоризонтални (лентови), наклонени, вертикални, напречни, кръстосани, въртящи се, монтирани на камиони или на ремаркета и др.

Шнековият транспортьор е механизъм със спирална „летяща“ винтова лопатка в тръба, който ефективно пренася насипни товари (зърно, храна за животни, течни или гранулирани материали и др.), като

пази семената от нараняване

а въздуха от запрашаване. Използва се и за зареждане на посевен материал в камерата (бункера) на машини за обеззаразяване. Зърнокомбайните използват винтови транспортьори с голям диаметър (20 до 30 см), за да придвижват зърното и да го товарят извън бункера на машината. Така се осигурява безпроблемната дейност във фермерското стопанство и се намалява до минимум престоят на машините. Помагат в точното време, на точното място да се обработва прецизно и без бавене полученото от полето зърно, плодове, фуражи.

Сега, в междинния период между двете кампании, оператори и механизатори използват краткото време не само за оглед на самоходните машини, но и за ремонт на шнекове. Поддръжката им е лека, но задължителна, за да се гарантира нормалния ход на кампанията, така че да се осъществява успешно в кратките времеви прозорци - без престои, загуби на качество и количество.

С помощта на напълно интегрирана лазерна технология американската компания Harvest Meridian Manufacturing (HMM) произвежда шнекове (augers) с горно задвижване за жътва от Т-серия, издръжливи и лесни за експлоатация. Гъвкавият им бункер увеличава капацитета им, а комплектът колела позволява лесно маневриране в полето и стопанския двор. Оборудването на Harvest Meridian се използва за прехвърляне на зърно от машината до зърнения бункер, за товарене на ремаркета и камиони или при наливането му в силози, откъдето се изважда пак с участие на augers-и.

Шнекът HMM-Т е подходящ за обработка на

всички видове зърно, без ориз

Той се задвижва от самостоятелен електрически (или дизелов) двигател или от тягата на машината, в която е монтиран. Валът и спиралата се въртят в метална тръба, движейки зърното нагоре, изхвърляйки го в транспортното средство. Улей в горния край насочва зърното към местоназначението. Другият вид, безцентровите шнекове са особено популярни в индустриалните животновъдни ферми, където основното им приложение е разпределяне на храна за животни от базовото място за съхранение до индивидуални или групови устройства за хранене. След пренасяне, обработка и приготвяне на фуражите те се миксират в нужните фуражни смески. Нещо повече, augers-ите са предпочитан инструмент и при транспортиране на прахообразни материали, особено когато става въпрос за конвейер за точно отмерване на насипни вещества (прахове, пелети...). С такива задачи успешно се справят и по-мощните шнекове HMM-Т, които са винаги в готовност да работят във фермата.

В последните години фирмите производителки конструират и предлагат на пазара и специализирани шнекове. Българските фермери имат възможността да ползват висококачествената продукцията на известната силистренска фирма ЕLICA, която дава универсални решения за прехвърляне на прахообразни и насипни материали, в т. ч. и на шнекове

за зареждане на сеялки и тороразпръсквачки

с централно или странично пълнене. Тя има в протфолиото си гама от специализирани устройства и модели на винтови транспортьори за обслужване на машини, работещи след жътва. Това са иновационни агротехнологии, които пестят време и труд и правят цялата операция възможно най-ефективна, себестойността на продукцията намалява, а рентабилността й нараства до степен да отговаря на пазарната ценова и конкурентна динамика.

Специализираните формати с малък диаметър, независимо от предназначението, често се наричат ​​"шнекове с молив", използват се и за прехвърляне на зърно от мобилен бункер (ремарке) в сеялка. Такъв шнек обикновено е доста по-малък по дължина и диаметър от обичайните „тръби“ на комбайните, характерни с висок капацитет и възможности в интегрален модул за вертикално и хоризонтално транспортиране на материали.

Шнекът за зареждане на сеялки и тороразпръсквачки на ELICA работи в неръждаема поцинкована тръба с диаметър 154 мм и с производителност 30 т/час. В оборудването са включени хидромотор и шибър. Високата продуктивност се постига с устройство, което има размери L1 - 4125 мм, L2 - 2115 мм, D - 260 мм и H - max 250 мм.

Една разновидност на обичайните шнекове, произвеждани от силистренци, е лентовият, който е познат като най-често използвания транспортьор, благодарение на неговата

универсална функционалност и ниска цена

Конвейерите Elica Vibro са идеални за хоризонтално транспортиране на насипни и прахообразни субстанции. При това оборудване се избягва всякакъв контакт на материала с движещи се части, което означава, че рискът от увреждане на транспортирания материал е практически нулев.

Европейските фермери използват за зареждане на сеялки и системата ALS, предназначена е за изсяващи машини, чието зареждане, поради техните инженерни аспекти и размери, не може да се извърши от стандартен разтоварващ шнек на фирмата Liliani GTT. Този тежък шнеков транспортьор работи с хидравлично задвижване на трактор и може да осигури капацитет на натоварване 150 т/час. Конвейерът се управлява във вертикална и хоризонтална равнина от 2 хидравлични цилиндъра. С тях, благодарение на модерни технически решения

се намаляват рисковете от загуби

на продукция и на финансов ресурс, оптимизират се производствените процеси, повишава се конкурентоспособността на производителите.

Други специализирани шнекове са гравитационните на щатската фирма Unverferth. Универсални и гъвкави, те могат да се ползват за обработка на фураж, семена, тор или други насипни товари. Помагат да се зарежда бързо, прецизно, без усилие и в нужните срокове, независимо дали за сеялки с централно или странично пълнене или за други приемащи бункери. Разполагат с механизми за хоризонтално въртене на 180° и вертикално регулиране на 90°, което позволява разтоварване навсякъде, дори в тесни пространства.

Непретенциозните тръбно-винтови съоръжения са неотменна част и от работата по съхранението на зърното в различни видове силози. От няколко години компанията Плевен АгроКонсулт предлага гъвкавата технология AGRAR-bag, машинни системи и оборудване за директно съхранение, без загуби, на зърно и насипни продукти в специални полиестерни тунели-чували с дължина до 150 м. Основните елементи на комплекса AGRAR-bag са: машина за пълнене, изпразващо оборудване, съоръжения за директно разтоварване на ремаркета или за пълнене на чували, както и самите багове (ръкавите-тунели). Във всеки един от тях

се използват шнекове за зърно

Благодарение на тяхната ефективна, прецизна работа комплексът постига производителност при пълнене до 400 т/час, а при изпразване са възможни около 150 т/час, като се има предвид, че вместимостта на един тунел-чувал е от 500 до 600 т зърнени култури.

От тази година Плевен АгроКонсулт започна да предлага в своето портфолио и нещо съвсем ново за нашия пазар - вакуумни машини за раздвижване на зърно, за пълнене или почистване на силози, както и за товарене и разтоварване във всякакъв вид зърнохранилища. Те са производство на финландската фирма Rivakka и на канадската компания Brandt. Капацитетът им на преместване на зърно е от 150 до 250 т/час, а диаметрите на шнековете, „обслужващи“ тези машини, варират от 15 до 50 см. 

Harvest Meridian (HMM) произвежда шнекове (augers) с горно задвижване за жътва от Т-серия
Harvest Meridian (HMM) произвежда шнекове (augers) с горно задвижване за жътва от Т-серия
Въртящите шнекове (HMM) винаги са в готовност да работят в различни по големина ферми
Въртящите шнекове (HMM) винаги са в готовност да работят в различни по големина ферми
Шнек за зареждане на сеялки и тороразпръсквачки ELICA
Шнек за зареждане на сеялки и тороразпръсквачки ELICA
Лентовият транспортьор Elica Vibro
Лентовият транспортьор Elica Vibro
Този тежък шнеков транспортьор ALS на фирма Liliani GTT може да осигури капацитет на натоварване 150 т/час (схема)
Този тежък шнеков транспортьор ALS на фирма Liliani GTT може да осигури капацитет на натоварване 150 т/час (схема)
AGRAR-bag - пълнещото оборудване не може без шнек
AGRAR-bag - пълнещото оборудване не може без шнек
Вакуум Rivakka за раздвижване на зърно, за пълнене или почистване на силози - с шнек
Вакуум Rivakka за раздвижване на зърно, за пълнене или почистване на силози - с шнек
Brandt, вакуумна машина с шнек, подходяща за силози с обеми над 3000 т
Brandt, вакуумна машина с шнек, подходяща за силози с обеми над 3000 т