Регулации и препоръки при возене с домашни любимци в различни транспорти средства

Инес ЗЛАТАНОВА

Със сигурност куче, което живее на двор се гледа по-лесно и се чувства по-свободно. За жалост не всеки може да си позволи такъв начин на отглеждане и често любимците се налага да стоят затворени между 4 стени.

Разходките в града пък представляват неудовлетворителна кратка обиколка на междублоковото пространство и изпълнените със стресиращи фактори улици.

Заседяването в една и съща обстановка може да причини психически и дори физически проблеми като депресия и затлъстяване. Затова е важно да разнообразявате кучето с безгрижни дни, в които да потича волно в тревата, сред природата.

Дори да не разполагате с кола, ето няколко начина за придвижване извън или до края на града, съответните правила, удобства и последствия за любимеца:

1. С градски транспорт

Преди да поведете кучето, обмислете как поведението му би се отразило на спокойствието на пътниците и ако прогнозите не са хубави по-добре не подлагайте своето и общественото търпение на изпитание. Достъпът е забранен за кучета, които проявяват заплашително поведение. Качете се за една спирка и преценете добре дали здравословното и психическо състояние на кучето не са в риск.

Ако не срещате тези пречки, винаги при возене в градски транспорт трябва да държите кучето на къс повод (понякога и с намордник, според фирмените изисквания). Кучетата водачи на незрящи и полицейските кучета пътуват безплатно, без необходимост от валидиране на билет. Поставянето им върху пътническа седалка не е разрешено. Дръжте любимеца под контрол, прилагайки основните команди, избягвайте пиковите часове с натовареното движение и носете в себе си вода, лакомства и торби за отпадъци.

ВНИМАНИЕ:

Важна част от пътуването в градския транспорт е придвижването до и между спирките, елемент от което е пресичането на пешеходни пътеки. Научете другарчето си, че пътят не е място за разходка и ако ви дърпа твърдо го спирайте. Въведението в тази активност е най-лесно още в ранна възраст. Кучето трябва да разбере последствията при неправилно пресичане, затова няма да е грешно, ако се опитвате да му създадете негативна асоциация с префучаващите коли, стига да е в рамките на нормалното за психическото му благосъстояние и да не доведе до травми и поведенчески отклонения. Поощрявайте любимеца с лакомства и постепенно ще придобие правилната ориентация кога е негов ред да пресича кръстовищата.

2. С колело

Ако все пак ви е невъзможно да укротите кучето си до степен „возене с градски транспорт“, не се притеснявайте. Придвижването с колело е лесен и безплатен метод, с множество преимущества. То утолява както на кучето, така и вашата собствена нужда от физическа активност.

Велосипедната разходка с куче е алтернатива на това да го оставите да тича по колата, но и в двата случая трябва да се обърне голямо внимание върху безопасността и правилното обучение.

Когато кучето ще тича редом с вашето каране на велосипед, трябва да синхронизирате скоростта си с неговата и да имате необходимите умения в запазване на баланс, в критични ситуации или обекти на пътната обстановка и при други непредвидени „спънки“, преносно и буквално. Трябва да съобразявате продължителността на карането с издръжливостта на четириногото и да имате вода в себе си. Дори да не се движите по непознати места, винаги бъдете наблюдателни и се оглеждайте за неща, които биха могли да разсеят кучето и следователно да ви дръпне рязко. Познаването на обстановката и околната среда би било голям бонус, ако например знаете около кои входове на блокове живеят котки.

Още в началото трябва да положите усилия бавно и постепенно да свикне на какво разстояние трябва да е от вас, какви движения не трябва да прави и дори в каква линия трябва да се движи, което ще се случи естествено, ако минавате по един и същ маршрут - кучето ще го заучи. При тръгване е хубаво да има дърво или друг обект, на който да се подпрете и да си дадете първоначален тласък.

Уверете се, че кучето е добре вързано за дръжката на колелото и, че това не ви пречи на управлението. Най-добрият вариант ще е да си закупите специална каишка за колоездене с директно прикрепяне към рамката на колелото и да не трябва да мислите за това. Дори да държите повода в ръка, преметнете въжето около дръжката веднъж, в случай че трябва да хванете кормилото с две ръце, защото управлението с една изисква много опит и балансиране. По време на движение следете откъде ще мине кучето и избягвайте препятствия както за себе си, така и тези пред него. Ако карате върху нагорещен асфалт, пясък или друга настилка вземете предвид паренето под лапичките на любимеца – превантивната мярка в случая е да му обуете чорапки за предпазване на възглавничките на лапите от изгаряне.

Предвидете разстоянието за прибиране, за да не преуморите кучето и преди тръгване обратно му оставете свободно време, в което да си почине или разходи самостоятелно (в случай че сте го завели на полянка или пикник). Някои породи няма да издържат на продължителна разходка с колело, затова ако кучето ви е късокрака или прекалено малка порода няма смисъл дори да обмисляте този вид развлечение.

3. С ремарке

Кучетата могат да се возят и в коша на колелото, ако поведението и размерите на кучето позволяват. Съществуват и специални ремаркета за кучета, които могат да се прикрепят към колелото и така да придвижвате и себе си и любимеца. Тегленето е по-безопасно и изразходва по-малко от енергията на кучето, което е бонус, ако целта ви е да го разходите на определено място, но не и по пътя към него. По-възрастни кучета и такива със ставни болки също могат да бъдат возени, но го правете внимателно и избягвайте неравни пътища.

При избора на ремарке гледайте да е с две, а не едно колело, за по-голяма стабилност на окачването. Размерите и амортисьорите на ремаркето ще осигурят комфорта на кучето – то ще може да се мести спокойно и кабинката му ще бъде по-малко податлива на пътните неравности. Трябва да има отвори за влизане на чист въздух, а водоустойчивостта е предимство при пътуване в лошо време. Практичността също не е за подценяване – сгъваемите ремаркета са по-компактни.

Ремаркетата за кучета за колела и мотори варират в зависимост от модела, но цените са от около 160 до 200 лв.

4. Пътуване по вода

Ако живеете в морски град, може да водите кучето на водни разходки – това е една страхотна смяна на обстановката, стига здравословното му състояние да позволява.

По българското Черноморие е пълно с опции за морска разходка - почти всеки плаж има водни колела и лодки, а между някои градове и трансфери с корабчета и водни таксита. Чудесна разходка е ходенето до остров Св. Анастасия с катамаран от Бургас, там кучето може да се разхожда свободно на борда, но ограниченията са да е до 4 кг и да е с поставени каишка и намордник.

Попитайте местните гидове или се обадете на транспортната компания с въпрос дали и при какви условия ще допуснат кучето на борда, и ако не му се повдига от вълните се насладете на разходка сред тях през лятото.

На спирката, очаквайки качване на пристигащия автобус.
На спирката, очаквайки качване на пристигащия автобус.
Разходка с лодка на възрастно куче. Не забравяйте спасителната жилетка!
Разходка с лодка на възрастно куче. Не забравяйте спасителната жилетка!
Йоркширски териер се вози с аксесоар в тон с коша на велосипеда.
Йоркширски териер се вози с аксесоар в тон с коша на велосипеда.
Готов за потегляне любимец на борда на моторна лодка на пристанището.
Готов за потегляне любимец на борда на моторна лодка на пристанището.