Явор Гечев е новият служебен министър на земеделието. След три назначения като зам.-министър досега той за първи път поема като титуляр агроведомството. 

Явор Гечев беше зам.-министърът, който беше най-деен при подготовката на стратегическия план за развитие на земеделието 2023-2027 г. по времето на предишните служебни кабинети, назначени от президента Румен Радев. Най-вероятно сега той ще бъде и министърът, при чието управление най-важният документ за бъдещето на българското земеделие ще бъде окончателно одобрен от Брюксел.

Явор Гечев е член на БСП и бивш шеф на младежката организация на социалистите. Няма обаче роднинска връзка с депутата от БСП Румен Гечев. Явор не е сред любимците на Корнелия Нинова и на 20 декември беше сред първите освободени зам.-министри от редовното правителство на вече бившия премиер Кирил Петков. 

Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по “Растителна защита”. Има няколко специализации – професионални квалификации по “Управленски умения”, “Политически мениджмънт”, “Публични политики” и “Политически мениджмънт” в Нов български университет, Българско училище за политика и Съвета на Европа /Страсбург/.

Първите години от професионалната му биография са на земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.

От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на зам.-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.