Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е напълно подготвена да реагира бързо и ефективно при настъпване на пожари“, това коментира във Велико Търново директорът комисар Николай Николов. Със започването на жътвата са настъпили десетки пожари и няколко хиляди декара са унищожени.

"Това е типично за периода.И тази година залагаме на превенцията, като насочваме общественото внимание към проблема. Обявен е пожароопасният сезон и за горите, а екипите ни са в готовност. Създали сме график със засилени дежурства и изнесени постове в малките населени места", каза комисар Николов.

3200 са доброволците, преминали обучение, за да подпомагат работата на пожарникарите.

Поне 20 милиона лева ще бъдат инвестирани до края на годината в противопожарните служби в страната, за да се подобрят условията за безопасност, сигурност на огнеборците и по-добри битови условия. В най-скоро време за над 2 милиона лева ще бъдат осигурени дрехи и лични предпазни средства за пожарникарите, посочи още главен комисар Николов.

Според него пожарната има нужда от нов закон, който да даде устойчивост и перспектива за развитие на огнеборците и да се надгради държавната система за намаляване на риска от бедствия.

Комисар Николов откри във Велико Търново националното ученическо състезание за защита на населението.