Този декоративен панел може да се използва както в банята, така и в кухнята, особено ако харесвате „каменни мотиви“ в интериора. Лесно е да се направи и най-важното е, че може да се регулира до всякакъв размер.

Необходимите материали са речни камъчета и епоксидна смола.

За да сглобите кофраж, можете да използвате дъски, шперплат или ПДЧ, размер по ваш избор. Освен това ще ви е необходим силиконов уплътнител за фуги и масло за смазване на вътрешността, за да премахнете лесно готовия продукт.

Ако този декоративен панел бъде монтиран в банята, може да монтирате допълнително две парчета пластмасова тръба вътре в кофража - в готовия продукт ще се получат отвори за водопроводни тръби.

На следващия етап ще е необходимо да се приготвят камъчета и дребен чакъл. Препоръчително е да ги изплакнете от прах и да изсушите. Поставете камъчетата вътре в сглобения кофраж възможно най-близо едни до други. Пролуките между тях се запълват с малък чакъл.

След това смесваме епоксидната смола с втвърдител и изсипваме при камъчетата на няколко пъти. Когато епоксидната смола се втвърди, разглобяваме кофража и отстраняваме готовия продукт. Монтираме на стената в банята.

Калъп за бързо нанасяне

на хоросан върху плочки 

В резултат ще спестите време, а работата с лепене на керамични плочки ще бъде по-чиста и по-приятна.

На първо място, трябва да подготвите три дървени пръта: два от тях са с размери 40x20 мм, третия е 30x20 мм (или по размерите на плочките). Свързваме с винтове за дърво на буквата „П“. Отдолу – работен ламиниран лист MDF, шперплат или ПДЧ.

В дървените пръти 40x20 мм с помощта на трион ще е необходимо да се направят разрези почти до цялата дълбочина. В тях вмъкваме назъбена маламашка така, че зъбите да гледат надолу.

Работата сега е много проста: слагаме керамична плочка в дървената рамка през пролуката отпред. Върху плочката поставяме готовия разтвор. Избутваме плочката напред и гребенът автоматично образува хребети.

По такъв прост начин можете да направите цяла поточна линия: просто вмъкнете плочките една по една в приспособлението, добавете разтвора за мазилка и на изхода получаваме плочка, готова за монтаж на стена или под.