Хамстерите са чудесни домашни любимци, но имат лошия навик да хапят, когато се изплашат. Как да го отучите от това?

* Носете ръкавици при контакта си с хамстера, който хапе. Докосвайте го внимателно. Преди да е свикнал, когато го вземете в ръце, той вероятно ще се бори.

* Оставете го една седмица да се адаптира към клетката си, преди да повторите опита си. Хамстерите са плячка на по-големите животни, така че по всяка вероятност той ви възприема като заплаха, докато не ви опознае по-добре.

Но опознаването е дълъг процес

За да успеете, контактувайте с любимеца си вечер, тъй като хамстерите са нощни животни и затова надвечер са по-активни. Говорете му, докато той е в клетката си. Тези животни имат много чувствителен слух и реагират дори на най-тихи звуци. Силните шумове ги плашат, докато тихият говор ги привлича.

Започнете с нещо вкусно

- промушете си ръката в клетката му и чакайте, докато мъникът ви подуши. Той постепенно ще запомни миризмата ви и ще изяде лакомството. Следващият етап е да вземе лакомството от ръката ви. Може да преминете към тактилен контакт тогава, когато хамстерът вече не се бои да яде от ръката ви.

Финалният етап е моментът, в който хамстерът ви позволи да го вземете в ръце. След като постигнете това, ще сведете до минимум ухапванията и тогава общуването ви ще е пълно с положителни емоции.