Хиляди фермери се събраха в село, разположено в Централна Нидерландия, за да протестират срещу плана на правителството за ограничаване на замърсяването с азотен диоксид в атмосферата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Много от тях пристигнаха с трактори от всички краища на страната и затрудниха трафика по пътищата.

Протестът в Строе, село на 70 километра източно от Амстердам, бе организиран след въвеждането миналата седмица на цели за намаляване на замърсяването с вредни азотни съединения в някои райони на страната с до 70 на сто към 2030 година. Това е най-новият опит за решаване на проблема със замърсяването с азотен диоксид, който тормози страната от години.

Необходими са намаления на емисиите на азотни оксиди (които при взаимодействие с озона от въздуха се окисляват до азотен диоксид - бел. р.), отделени в атмосферата от оборски тор от селскостопански животни, както и на използването на амоняк за наторяване, обяви нидерландското правителство. Азотните оксиди в атмосферата спомагат за образуването на киселинни дъждове, докато торовете, попаднали в езера, могат да причинят цъфтеж на водорасли, които убиват водните обитатели.

Местните фермери твърдят, че екологичните цели са зле замислени и несправедливи. Очаква се те да доведат до намаляване на броя на нидерландския добитък с почти една трета. Този ефект вероятно ще е по-концентриран в селскостопанските райони, граничещи с природни резервати.

"Обявените намаления са толкова сериозни, че тези селски общности ще бъдат напълно опустошени икономически и това е причината нашите фермери да отидат в Строе днес", каза Сандер ван Дипен, говорител на селскостопанската организация Ел Ти О (LTO).

С тези цели правителството си постави за цел да спази решенията от 2018 г. на Европейския съд и от 2019 г. на Държавния съвет на Нидерландия, които постановиха, че държавните политики не са успели да се справят с дългогодишния проблем със замърсяването.

Нидерландия е един от най-големите износители на селскостопански продукти в света. Високоинтензивното отглеждане на крави, прасета и други животни в гъсто населената страна я нареди сред големите източници на емисии на азотен диоксид в Европа.