Новият пакет услуги на Small Robot Company включва, освен геолокация на плевели, преброяване на реколтата от зимна пшеница и визуализация растение по растение

Small Robot Company (SRC) планира да разгърне първата роботизирана мрежа за наблюдение на културите в Обединеното кралство, като намали употребата на хербициди със 77% и разходите за торове с 15%.

Компанията вече е подписала договори с 50 фермера, като шестима собственици на ферми са се обединили, за да споделят един сканиращ робот Том на площ от 120 хектара. Това ще им позволи да оценят гъстотата на плевелите и данните за здравето на растенията, за да създадат специфични за района карти за третиране – колко тор и какви пестициди да прилагат (те ще получават също съвети и за хербициди и глифозат).

Новото предложение от услуги включва също, освен геолокация на плевели, преброяване на реколтата от зимна пшеница и визуализация растение по растение.

Пускането на търговски роботи SRC следва

успешните изпитания в три ферми

през есенния вегетационен период

Тестовете обхванаха 118 хектара и идентифицираха 446 милиона пшенични растения, в които бяха открити 4,6 милиона плевела.

Роботът Том сканира полето, за да разбере къде се намира всяко растение и какво му трябва, за да постигне оптимална производителност. Той преброява точно посевите и широколистните плевели, може да идентифицира отделни капки вода по листата и ранните признаци на заболяване.

При скорост на снимане от 2,2 хектара/час Том събира 15 000 изображения от своите камери или

40 GB интелигентни данни на растение на хектар

„С покачващите се производствени разходи фермерите са под нарастващ натиск. До 90% от инвестициите се губят, особено по отношение на торовете. Това не е икономически или екологично изгодно“, казва Сам Уотсън Джоунс, президент и съосновател на Small Robot Company. Той споделя, че роботиката предоставя страхотни възможности за оптимизиране на производството, а единствено точният мониторинг носи незабавни ползи за приложенията на хербициди и торове.

След като Том събере данни от полето, тази информация се предоставя на фермерите чрез препоръчителната машина за изкуствен интелект на SRC, известна като Уилма, която

създава точни карти за обработка

Тази информация е необходима за торенето с променлива доза и за точковото приложение на хербициди с пръскачки с контрол на дюзите и контрол на секцията.

Например в един от експериментите роботът открива много малко плевелни зони в полето, където плътността надвишава един плевел на квадратен метър. Системата създава карта за обработка само на проблемни области, а не на цялото поле.

В бъдеще компанията възнамерява да включи роботизирано нехимическо плевене, мониторинг на болести за третиране с фунгициди, вземане на проби от почвата и деривация, както и класификация на тревните плевели.

„Ние отчаяно трябва да разработим начини за намаляване на нуждата от скъпи продукти за растителна защита и изкуствени торове. Възможността да обработвате само онези растения, които наистина се нуждаят от това, променя играта“, заявява Том Джуърс, фермер от Съфолк, който е подписал договор за сезон 2022-23.