Розовото е цвят с успокоявящ ефект, свързва се със женствеността и младостта, любовта и доброто… Цветът на романтиката се асоциира още и с игривост, невинност, чар, щастие и радост. Най-традиционен е за малките момиченца с панделки в косите и слънчеви пламъчета в очите, чийто смях оглася градината и дома през всички сезони. Кукли, дрешки, аксесоари, стаи и… щастлива внучка. А защо и градината да не грейне в различни розови нюанси? Ще стане весела и закачлива точно по детски, не мислите ли?

Съветваме ви да помислите добре, да подберете правилните растения и то така, че да има цъфтящи видове, ако не през цялата година, то поне през по-голямата част от нея. Хубаво би било да се съчетаят обилно цъфтящи едногодишни видове с еднократно, но продължително радващи окото многогодишни. Първите ще компенсират младата възраст и слабото представяне на вторите. След година или две те пък ще се отплатят за грижите повече от подобаващо. Освен това, веднъж вкоренени добре и приспособени към местата си, ще изискват малко усилия от градинаря.

Нюансите на този цвят в царството на цветята са безбройни – от нежни до ярки и дори крещящи, от първите пролетни лалета, незабравки и пулсатили до най-късните и издръжливи на студ и слани хризантеми и пирени, през летните китки.

Бергения  Снимка: Гергана Младенова

Снимка: Гергана Младенова

Сенколюбива, с лъскави и плътни листа, бергенията се чувства добре почти във всяка градина. Не расте на високо, а на широко. Атрактивна е през цялата година. По време на цъфтеж привлича първите полезни насекоми. Наесен пък листата придобиват розово-червени нотки и не се скриват през зимата.

С бергения ще се сдобиете лесно от съседката или срещу 5-10 лева в някой градински център. Внимавайте обаче как и къде ще я настаните. Постарайте се да й осигурите повече сянка отколкото слънце, особено през летните месеци.

Лихнис 

Lychnis Coronaria е за градинарите, които търсят контраста. Сребърната листна маса с неповторимо представяне и почти бяла визия е в пълен разрез с ярките и многобройни цикламено розови цветове на това растение. Без съмнение лихнисът излиза от рамката на нормите.

Като изисквания, основно можем да отбележим, че е силно слънцелюбиво и силно сухоустойчиво. От тук следва, че цветето е много подходящо за вили и зони, които хем рядко се посещават, хем са красиви без много усилия. Точно тук се крие голямата полза от многогодишните видове.

Момина сълза 

През последните години на пазара се появи момина сълза с розови цветове. Самото растение е колкото обичано, толкова и мразено. Само човек, който се е опитал да се отърве от момина сълза в двора си знае, колко е трудно това и, че тя винаги се появява на най-изненадващи места. Все пак, в розово може да ви стане любимка.

Момината сълза има леко агресивен характер. Разпространява се бързо и лесно превзема площи. Ако съумеете да я контролирате, ще се радвате на красива листна маса и още по-красиви и нежни цветове, било то розови или бели.

Растението предпочита сенчести места, но се справя добре и на слънце. Не изисква особено големи грижи. Напоследък все по-често се появява в цветарските магазини на връзчици, което е добър вариант да се радвате на нейната нежност, без да се налага да се борите с нея.

Хибискус 

Тук вече става интересно! Хибискусите предлагат доста видове, които обаче са много различни и интересни. Потърсете си дървовиден хибискус, ако търсите ефекта на самостоятелния акцент. Можете да оформите растението като храст или като малко дръвче, а градината ви ще грее в розово, лилаво или бяло, че дори и с кичести цветове. Единственият проблем е, че в периода на цъфтеж ще се налага да метете доста честичко.

Още една форма на красивите хибискуси, на която си заслужава да обърнете внимание е “луна”. Тя ще украси градината с огромните си цветове и ще впечатлява малки и големи с красотата си.

Мястото на хибискусите е на слънце. Грижите зависят от конкретния вид. Най-общо обаче може да се каже, че растенията са издръжливи и невзискателни.

Флокс  снимка: Гергана Младенова

снимка: Гергана Младенова

Флоксът е поредното цвете, което предлага много и различни представления в градината. Днес обаче ще разгледаме почвопокривния. Можете да го намерите в няколко нюанса на розовото – от наситено и ярко до нежно, бледо и почти бяло. Истината е, че флоксът цъфти на две вълни и е чудесно допълнение към алпинеуми, скални кътчета и вилни градинки.

Важно условие за обилен цъфтеж е да го позиционирате на слънце. Докато се приспособи и прихване добре, поливайте редовно. Само след няколко години ще се радвате на разкошен цветен килим.

Кои цветя са вашите фаворити в градината и бихте препоръчали на всеки? Споделете с нас във фейсбук страницата на “Градина 24” или ни изпратете писмо на e-mail: bgfermer@bgfermer.bg. Ще се радваме да направим една импровизирана класация.

Снимка: Гергана Младенова
Снимка: Гергана Младенова