Над 40 000 гости очакват на най-мащабното до момента изложение за агробизнес, храни, вино и оборудване в Пловдив - АГРА 2022, което започна днес и ще продължи до 13 март.  Международната селскостопанска изложба бе открита от вицепрезидента Илияна Йотова.

"Държавата трябва до средата на месеца да направи план за отражението на войната в Украйна върху земеделието, икономиката и финансите на страната ни", обяви Йотова.

"В тази сложна пандемична ситуация със задоволство отбелязваме ръст на участниците в отделните сектори, все по-широко представяне на нови технологии и машини. За първи път имаме около 20 000 кв. м. закрити площи, на които се експонира техника. Благодарение на съорганизаторите от асоциация "Агротех" са изложени машини за различни по мащаб стопанства, каза изпълнителният директор на панаира Богомил Бонев по време на брифинг преди откриването на изложенията.

На мегафорума се представят над 500 фирми от 25 държави, присъстват производители и дистрибутори от над 170 сектора. Съпътстващата програма включва 25 интересни събития. Отново ще бъдет отличени иновации - досега 26 фирми и 11 института са депозирали 49 продукта.

Бяхме планували след завършването на Стратегическия план на България, да започнем работа по Закона за браншовите организации. Сега приоритетно работим по продоволствената сигурност на страната, но това не означава, че закона е на заден план. Това коментира зам.-министър Момчил по повод заявките на земеделското министерство за създаването на Закон за браншовите организации. Той добави, че целта на земеделското ведомство е в много кратък срок, който е в рамките на 2022 г., страната ни да разполага с такъв закон. По думите му целите на ресорното ведомство не е “разделяй и владей”, а реално събиране на бранша и изслушване на проблемите в различните сектори, а и между самите тях.

Част от Международната селскостопанска изложба АГРА 2022 в Пловдив
Част от Международната селскостопанска изложба АГРА 2022 в Пловдив
Агра 2022
Агра 2022
АГРА 2022
АГРА 2022
АГРА 2022
АГРА 2022