Мнозина смятат, че поради острото си обоняние са способни да открият промяната, но това е предположение

Едно от невероятните неща при кучетата са носовете им и способността им да откриват и запомнят аромати, дълго след като са били изложени на оригиналната миризма. Когато една жена е бременна, хормоните в тялото ѝ вероятно ще променят аромата си по някакъв начин. Дали четириногите ни приятели могат да усетят това? Мнозина смятат, че поради острото си обоняние кучето е способно да открие промяната дори преди самата бременна – но това е предимно предположение.

Макар да не можем да определим със сигурност точния момент на долавянето на промяната, знаем, че кучешкият нос не получава много. Въпреки че вашият любимец може да открие разлика в миризмата, малко вероятно е да разбере причината за нея. Това, което разбира, е, че нещо е различно – както на физическо, така и на поведенческо ниво и е съвсем естествено за него да забележи и да прояви интерес.
Трудно е да се каже как кучетата ще реагират на бременността на стопанките си – някои могат да станат защитни, други да се страхуват или дори да са напълно безразлични към ситуацията. Според специалистите промените у дома винаги имат ефект върху любимецът – той е достатъчно умен, за да ги улови както по физически, така и по емоционален начин.
Експертите препоръчват да подготвите вашето куче преди да се появи бебето. Най-здравите ще се адаптират добре към нови среди и рутинни практики, но някои животни може да имат по-бавен преход, изисквайки малко допълнителни грижи и внимание.

Кучетата имат 60 пъти повече рецептори за миризма от хората и 40 пъти повече мозъчна сила, посветена на миризмата, което им позволява да разграничат 30 000 до 100 000 аромата. Тъй като огромна част от мозъка на кучето е посветена на анализирането на миризми, то е в състояние да възприеме различни миризми в резултат на химически промени, рак, нива на инсулин, бомби, лекарства, менструален цикъл и дори бременност.