Лошите климатични условия и ограниченията в доставките оказват значително въздействие върху пазара

Цената на кафето достигна 10-годишен връх, а анализатори очакват напрежението на пазара да продължи чак до 2023 г., съобщи CNBC.

Договорите за доставка на кафе през декември приключиха търговската си сесия в понеделник на цена $ 2,34 за паунд (около 0,5 кг). В четвъртък фючърсите върху кафето на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк достигнаха $ 2,46 долара, което е най-високата цена от 2011 г. насам. Тогава цената на стоката скочи до над $ 3 за паунд.

Междувременно референтната цена на Международната асоциация за кафе беше 2,07 долара за паунд в петък, с 85% повече спрямо година по-рано.

Оле Хансен, ръководител на отдел "Стокови стратегии" в Saxo Bank, каза пред CNBC, че през последните 12 месеца „перфектна буря от събития вдигна цените“. „Въпросът е колко от тези развития на ситуацията са дълготрайни. Мисля, че трябва да се съсредоточим върху това, което се случва в Бразилия тази година - имахме ниски температури, много бърз период на измръзване, който удари някои от районите на отглеждане, както и период на суша. Всичко това постави реколтата за 2022 г. в несигурно състояние", каза той.

Хансен добави, че тези неблагоприятни метеорологични явления ще повлияят на добива по-късно тази година, както и през 2022 г. и евентуално дори през 2023 г.

Наред с лошото време, глобалните ограничения на доставките оказаха значително влияние върху пазара на кафе. Производителите и преработвателите често се намират в различни държави.

Пазарната несигурност произтича и от страни износителки като Етиопия, която е на ръба на гражданска война, и Виетнам, където се наблюдава ръст на случаите на COVID-19, а това може да засегне производството.