Най-простата и евтина градинска пътека е добре утъпканата. Но да си признаем, не изглежда много впечатляващо.

Ето един алтернативен вариант – да използвате декоративни плочки за вашата градинска пътека. Нищо не трябва да купувате, освен цимент и пясък и да се снабдите със счупени керамични и стъклени съдове. Ще ги направим със собствените си ръце. И не е толкова трудно, колкото звучи.

Необходими материали:

* цимент;

* пясък;

* вода;

* ненужни стъкла и/или керамика;

* картон или дъски за миникофраж.

Красивото може да е лесно 

Както вероятно вече се досещате, ще направим декоративните градински плочки от обикновен циментово-пясъчен разтвор. Като декорация можете да използвате цветно счупено стъкло (подходящи са празни бутилки вино, шампанско, бира) или фрагменти от керамични съдове с лъскаво покритие.

Първата стъпка е да подготвите циментово-пясъчен разтвор. Смесваме цимент клас М400 или М300 с пясък в съотношение 1:3. Добавете вода и разбъркайте разтвора до необходимата консистенция.
В случая са използвани картонени кутии като форма.

Въпреки това, ако има дървени летви, по-добре е да направите кофраж от тях. Още повече, че е по-лесно - можете да направите кофраж с всякакъв размер и необходимата височина.

Поставяме подготвените форми върху равна основа, след което ги запълваме с подготвения циментово-пясъчен разтвор.
За да може разтворът да запълни равномерно вътрешното пространство на кофража, е необходимо да почукате външната му страна с мистрия. Не е така с картонените кутии - имайте това предвид.

След като се излее циментовият разтвор, оставете го да „улегне“ малко и след това можете да продължите с дизайна на предната повърхност.
Вземете подготвените фрагменти от керамични чинии (или счупено стъкло) и разпределете мозайката.

Редим ги на третия ден 

Оставяме домашните декоративни плочки за 2-3 дни, така че разтворът да се втвърди и да придобие сила.

Удобно е да направите малки градински пътеки от такива плочки - например на площ до къщата между засадени цветя. Подредете ги да изглежда оригинално и красиво.

Освен това не е необходимо да копаете под плочките. Можете да ги поставите директно на земята.