Това е невероятно полезно за обучение на всичко – от поведение на послушание до трикове

Вероятно знаете, че вашето куче преживява света през носа си. Но замисляли ли сте се някога да насочите този нос там, където искате да отиде? Често наричаното „докосване“ е свързано с това любимецът ви да пипне цел с върха на носа си. И където отива той, естествено го следват главата и тялото на животното. Това прави докосването невероятно полезно за обучение на всичко – от поведение на послушание до трикове. Може дори да помогне за пренасочване на тревожно или реактивно куче.
Как да го научите? Четириногият ви приятел иска да подуши всичко и ръката ви не е изключение. Така че започнете да тренирате докосване, като използвате отворената си длан. Можете да разширите поведението до обекти, след като кучето ви схване основната идея. Кликер или дума за маркиране като „да“ или „добре“ може да бъде изключително полезно, за да кажете на любимеца си точно какво прави правилно. Опитайте следните стъпки:

* Дръжте отворената си длан на няколко сантиметра от кучето.

* Когато то подуши ръката ви, щракнете точно в момента, в който носът му влезе в контакт. След това похвалете кучето си и му предложете лакомство директно пред отворената си длан. Това разположение на наградата ще подчертае на любимеца ви позицията, за която е награден.

* Повторете горните стъпки, докато кучето ви ентусиазирано блъска дланта ви с носа си. Тренирайте на различни места, като сведете до минимум разсейването.

* Когато любимецът ви вече е надежден в докосването, може да добавите словесна реплика като „докосни/пипни“. Кажете командата точно преди да подадете ръката си, след това щракнете, похвалете и наградете, когато кучето ви докосне дланта.

* Сега можете да добавите разстояние. Започнете, като преместите ръката си няколко сантиметра по-далеч. Надградете до няколко метра. Опитайте да преместите ръката си по-високо или по-ниско, по-близо до тялото или по-далеч и т.н.

* Накрая добавете разсейващи фактори. Започнете с малки отклонения като друг член на семейството в стаята и надградете до по-големи, като парка за кучета.

Как да добавяте обекти 

Ако вашето куче надеждно докосва ръката ви, можете да прехвърлите поведението на други обекти. Просто задръжте предмета, така че да покрива дланта на ръката ви. След това помолете кучето си да докосне. Тъй като обектът е на пътя на ръката ви, кучето трябва да докосне него. Щракнете, похвалете и наградете, когато го направи. Ако се поколебае да се насочи към обекта, разтрийте повърхността с миризливо лакомство и опитайте отново.

След като кучето ви докосне предмета, при всеки следващ опит бавно го отмествайте от дланта си, докато не го задържите само с пръстите си. След това, опит след опит, преместете обекта към земята, докато вече не го държите. Както преди, сега можете да добавите разстояние и след това разсейване.

За послушание 

Тъй като тялото на вашето куче ще следва носа му, можете да използвате докосване, за да научите позициите на тялото. Например как да стане от седнало положение или как да мине под обект.
Насочването на носа също помага за добрите обноски. Ако прехвърлите поведението при докосване на звънец, можете да накарате любимеца си да звъни, за да ви каже, че иска навън. Това е много по-тихо от лаенето. Докосването може да се използва и при поздравяване на хора. Помолете гостите си да протегнат ръка, за да може кучето ви да каже здрасти с докосване на носа, вместо да скача.

Тренировка за трикове 

Има безкрайни трикове, на които можете да научите кучето си с насочване на носа. Например завъртане – просто опишете с ръката си кръг, успореден на земята, докато молите любимеца си да докосне. Използвайки целеви обект, можете също да го научите на трикове като превключване на ключ за осветление или затваряне на врата. В крайна сметка искате кучето ви да изпълнява трика без целта, така че използвайте такава, която по-късно можете да премахнете. Направете го постепенно, докато любимецът ви вече не се нуждае от нея.

Докосването може да помогне дори при кучешки спортове. За работа от разстояние можете да отдалечите кучето си, като го изпратите до цел. В аджилитито можете да използвате насочването, за да тренирате много умения.

Помага на тревожни или реактивни животни 

Едно тревожно куче може да се свие при вида на непознат, а реактивно животно да лае неконтролируемо по себеподобно. Но какво ще стане, ако не са видели непознатия или кучето на първо място? Използвайки докосване, можете да пренасочите вниманието на любимеца си към нещо по-малко разстройващо. Точно като репликата „гледай ме“, докосването с нос ви позволява да контролирате къде гледа вашият четириног приятел и следователно на какво реагира. Освен това му дава нещо друго, върху което да се концентрира.
И тъй като сте тренирали докосването да бъде забавна игра, вашето куче трябва да го прави с удоволствие, независимо какво се случва около него.

Повечето кучета обичат да изпълняват докосване – това е невероятно лесен начин да спечелят лакомство. За да подпомогнете изграждането на ентусиазъм, използвайте вълнуващи награди и хвалби. Ако все пак любимецът ви се противопоставя, разтрийте дланта си с миризливо лакомство за първите няколко повторения. Това ще гарантира, че ще се наведе да помирише ръката ви. Ако не поставя носа си директно върху нея, оформете поведението стъпка по стъпка.