И тази година Празникът на еленския бут, който събира хиляди гости във възрожденска елена по Димитровден, няма да се състои заради усложнената епидемична обстановка. Решението е на кмета  инж. Дилян Млъзев съобразно заповедта на здравния министър за преустановяване на всякакви масови събития, предполагащи струпване на много хора. Становището му е мотивирано в писмо до Местния съвет по туризъм „Елена“, който преди няколко седмици излезе с настояване фестът на прочутия деликатес да се проведе..

„Община Елена дълго отлагаше вземането на решение с надеждата, че е възможно при евентуално благоприятно развитие на епидемичната обстановка част от въведените забрани и ограничения да отпаднат. За съжаление, броят на заразените през последните седмици сочи тъкмо обратното като тенденция. Ниският процент на ваксинирани също е повод за безпокойство. Ситуацията в общината не е по-различна и буди тревога от драстично увеличение на регистрираните случаи в резултат на огромния поток от посетители при евентуално провеждане на празника“, заявява инж. Млъзев.

Той допълва, че и насрочените избори за президент и народни представители, както и евентуален балотаж, допълнително биха създали трудности в организацията на събитието.

„Община Елена отчасти споделя притесненията на Местния съвет по туризъм, че отмяната на празника ще се отрази негативно на бизнеса и най-вече на туризма“, казва кметът и изразява надежда, че догодина традицията ще бъде възстановена.

От местния туристически бранш смятат , че отмяната на Празника на еленския бут ще предизвика икономически колапс в малката община и ще нанесе сериозен удар по инвестиционния интерес.