Овчето мляко е изключително хранително и много по-богато на витамини A, B, и E, калций, фосфор, калий и магнезий от кравето мляко. То съдържа по-висок процент къси и средни вериги мастни киселини, които са с признати ползи за здравето на хората. Те имат ефект върху нивата на холестерола. Ефектът на киселината се състои в това, че тя не позволява уголемяване на мастните клетки.

Според немски изследовател овчето мляко има по-свързана линолова киселина в сравнение с млякото от свине, коне, кози, едър рогат добитък. Свързаната линолова киселина допринася за намаляване на мазнините в тялото и предпазва мускулите. При прием на 3-4 г линолова киселина дневно се постига оптимално редуциране на мазнините или отслабване с близо 3 кг при хора с наднормено тегло. И то за много кратък период.

Друг положителен момент е, че при диетичен режим, целящ отслабване, приемът на линолова киселина възпрепятства възникването на известния йо-йо ефект. Вместо увеличаване на мастните тъкани при напълняването, след диетата се получава натрупване на мускулна маса.