Месото, рибата или зеленчуците, приготвени на въглен или открит огън, без добавяне на мазнина, са много по-вкусни. И дори ако диетолозите говорят за опасностите от канцерогени в кората, която се образува от топлината на естествения огън, ароматът на такава храна надхвърля подобни аргументи. Но, както всяко огнище, барбекюто има своите особености на използване.

Видове и характиристики

За отбелязване е, че производителите и продавачите не правят съществена разлика между барбекюто и грила. Освен това повечето модели, които имат различни размери и дизайн, осигуряват широк набор от функции за готвене на ястия, като се използва не само решетка за подреждане на продуктите, но и шишчета и тигани.

Условията на барбекюто и скарата са еднакви - стабилна топлина, чиято интензивност зависи от естеството на храната, която се преработва. Начинът, по който се създава тази топлина, зависи от естеството на горивото. И ако не разглеждаме електрически модели, тогава има следното разделение на видовете барбекю:

На дърва 

Огнището е с класическо по вид гориво, при условие че готвенето става на решетка. При известна липса на кислород дървата за огрев изгарят, преди да изгорят с кратък пламък.

На пелети 

Принципът на действие практически не се различава от предишната версия, но вместо дърва за огрев в огнището се слагат дървесни пелети.

Дървени въглища 

Горивото се получава в резултат на пиролиза на дървесината (изгаряне с липса на кислород). Това оставя продукт с високо съдържание на въглерод и почти без вода. По време на пиролизата преди всичко се изгарят и леки ефирни вещества, които дават дълъг пламък.

На газ 

Повечето от тези модели работят на втечнен нефтен газ (пропан, бутан). В зависимост от версията могат да се използват както многократни, така и еднократни бутилки. Но има вградени модели барбекю, които могат да бъдат свързани към линия за природен газ (метан).

Разликите  

Основната разлика между барбекюто и грила е видът мангал. В първия случай е отворен, а във втория е затворен с капак. А барбекюто и скарата се различават по начина, по който са разположени продуктите и по формата на мангала. За барбекюто това е решетка и полукълбо,а за барбекюто - шиш (шиш) и правоъгълна кутия. Ясно е, че разликите във формата не са най-важното. Ето защо ги произвеждат под всякаква форма: полукълбо, цилиндър, правоъгълна кутия.
А повечето модели са снабдени с капак, който превръща барбекюто в скара. Най-модерните имат стойки за шишчета.

Според метода за поставяне

на барбекюто могат да се разграничат следните модели: вградени, свободно стоящи, преносими (компактни). Това, както и вида на горивото, се отразява на изискванията за мястото на инсталиране и като цяло за зоната за барбекю.

Важно е да знаете! 

Преди да създадете зона за барбекю знайте, че то е открито огнище. Дори фактът, че готвенето се извършва на „къс“ пламък, не изключва точното изпълнение на препоръките на производителя за спазване на мерките за безопасност. И те могат да се различават за всеки модел.
Следователно, всяка зона за барбекю трябва да бъде проектирана за определен модел.
Или обратното, проучете възможностите на мястото, което е в зоната за барбекю, и изберете модел за него. Дори образците с мрежово захранване имат доста строг набор от изисквания за безопасна работа.

Опции за поставяне 

Барбекюто трябва да е на открито. Но за да се направи зоната "целогодишна", в непосредствена близост или над нея трябва да има покрив, който да предпазва зоната за отдих не само от валежи, но и от слънцето. Как това може да стане на практика?

* Направете равна площ от незапалими материали до беседката или покритата тераса за инсталиране на преносимо или мобилно барбекю.

* Отделете зона за барбекю на открито на терасата. Терасата може да бъде частично покрита, а за отворената е възможно да се осигури възможност за инсталиране на тента или чадър над трапезарията.

* Използвайте кована (или заварена) скара за дърва / въглища с функция за барбекю, която има собствен козирка в дизайна. Такива модели се продават стандартно, но могат да бъдат направени по поръчка. Някои от фабричните мостри дори имат чифт колела, които ви позволяват да преместите барбекюто в помощен блок или навес.

* Изградете градинска камина в близост до беседката или терасата. Оформена е като традиционна тухлена или каменна печка с достатъчно голяма камина, за да побере решетка за барбекю. А за готвене на открито можете да направите козирка над работната зона.

* Изградете беседка или покрита тераса със собствен кухненски бокс, в който да предвидите възможността за поставяне на барбекю. Може да е с всякакъв дизайн - вграден, свободно стоящ или мобилен. Важно е зоната за барбекю да се проветрява и разстоянията до лесно запалими материали да са в съответствие с изискванията на производителя, материалите на навеса над барбекюто са незапалими.

А огнищата на дърва трябва да имат затворена камина с комин, като печка или градинска камина. Като алтернатива можете да оборудвате същата зона под навеса на разширение до къщата.