В род Artemisia се подвизават между 180 и 400 представителя. Те са издръжливи тревисти или полухрастовидни растения, от които се добиват етерични масла. Срещат се най-вече в умерения пояс в сухи и полусухи месторастения.

Най-познатите представители на рода са обикновения пелин, тарос или естрагон и божо дръвче.

Пелините са най-често с дълбоко нарязани листа, покрити с бели власинки и притежават горчив вкус. Именно той е причината за всестранната употреба на билката в градината като инсектицид. Растенията или етеричните масла, които се добиват от тях, се използват широко в хранително-вкусовата промишленост.

Малко хора знаят, че вермутът се овкусява първо с пелин, а след това и с други ароматни билки. Овкусяването и на други нискоалкохолни напитки се прави именно с пелин. С него се приготвя и абсент.

Свойствата на растенията от рода са познати от древноста, а в руската култура горчивият вкус се свързва с "горчивата истина".

Пелините намират приложение в парфюмерията и козметиката, фармацията, кулинарията, алтернативната медицина.

Белият пелин е ароматен, сребърен и толерантен

Използват се стръковете

Белият пелин, наречен още обикновен (Artemisia absinthium) е широко разпространен полухраст в нашите ширини. Обикновено расте на слънчеви места с бедни почви. Стъблата са изправени, вдървесинени в основата. Листата са покрити с бели власинки, което прави растението сребърно и много подходящо за декоративни цели. Цъфтежът започва през юли-август. Цветовете са жълти и дребни.

Всички части на растението съдържат горчивото вещество абсинтин. За лечебни цели се използва надземната част. Добива се по време на цъфтеж.

Билката има апетитовъзбуждащо действие, стимулира храносмилателната система, помага при лош дъх, справя се отлично с паразити в тялото, тонизира. Обикновено се прилага под формата на чайове и запарки. Предозирането може да доведе до отравяне и проблеми с бъбреците, затова винаги се консултирайте със специалист преди да започнете прием.

Може да се засее сега

Почти не изисква грижи

Белият пелин има склонност към самозасяване и точно това негово качество може да се използва, ако искате да го отглеждате в двора си. Ако пък вече имате пелин и не искате той да се разпространява, препоръчително е да отстраните прецъфтелите цветове.

Растението се отглежда промишлено. В такъв случай се прави разсад. Семенцата се засяват плитко и поникват до 9 седмици. Младите растения се засаждат на постоянно място през пролетта. Може да се направи и директна сеитба. Разстоянията на засяване/засаждане са между 20 и 70 см.

Като многогодишно растение пелинът изисква малко повече грижи през първата вегетация. Желателно е да се полива редовно, но между поливките почвата трябва да засъхва. Подхранване обикновено не е необходимо. Препоръчва се редовно почистване на прецъфтелите цветове и основна есенна резитба.

Пелинът няма неприятели и рядко страда от болести. Възможно е гниене, ако прекалите с водата. Растението е чудесен съсед за цветя, зеленчуци и овошки. Горчивият му аромат гони мухи, мравки, молци, мишки и др. Отварата от пелин е чудесен инсектицид срещу гризещи насекоми.

Естрагонът също е пелин

Понася добре слани и мразове

Естрагон или тарос са познатите наименования на Artemisia dranunculus. Растенията са тревисти с дебело коренище. Достигат около и над метър височина. Листата са зелени и целокрайни. Цъфтежът започва в средата и края на лятото, а семената узряват септември-октомври. Естрагонът е многогодишно растение, понася добре слани и мразове. Използва се предимно като подправка в средиземноморската кулинария, но има и много лечебни свойства.

Стръковете съдържат витамини, затова се препоръчва употреба при авитаминоза. Успешно може да се използва при анорексия, проблеми с апетита и храносмилателната система, високи нива на кръвна захар, предразположеност към инфаркт и инсулт. Освен всичко друго, естрагонът е и чудесен антиоксидант.

Таросът обича слънце

Размножава се по два начина

За да отгледате успешно тарос у дома, е много важно да подберете правилното място. Растението изисква много слънце. В противен случай губи ароматичните си качества. Почвата да е богата на хумусно вещество и структурна.

Отглеждането с любителска цел е по-лесно, ако се сдобиете с готов разсад. Цената за саксийка е не повече от 5 лева. Ако пък ви се занимава със семена, трябва да ги заложите през пролетта. Ще са нужни едно-две пресаждания на младите растения преди да ги засадите на постоянно място. Естрагонът може успешно да се размножава и вегетативно, и чрез съблени резници или делене на коренището.

Като подправка и билка естрагонът се прибира преди цъфтежа. Стъблата се използват в прясно или сушено състояние. За производството на етерично масло стръковете се добиват по време на цъфтеж и се обработват в свежо състояние.

Artemisia abrotanum е дълговечен храст

Страхотен за двора, а и лечебен

Този храстовиден пелин е растение, което някога имало религиозно и култово значение. Всъщност името му в превод означава "божо дърво".

A.abrotanum става сравнително висок храст до около метър, метър и половина с интересни зелени листа и типичен аромат. Цветчетата са дребнички и жълти на цвят. Цъфтежът започва малко по-късно от този на останалите видове пелини.

Растението изисква слънчево изложение и дотук свършват капризите му. Рядко се нуждае от поливане, а за подхранване даже няма да говорим.

Успешно може да се използва в декоративната градина като малък жив плет или единично растение. За да се сгъстява, има нужда от резитби. Засаден в близост до "вкусни" за насекомите растения е невероятен пазач. Листата и стъблата му могат да се използват за приготвянето на отвари с цел биологична растителна защита. Китчици, закачени в гардероба, гонят молци. Използва се и срещу кожни паразити при пернати и пухкави домашни животни.

Трудно ще откриете този пелин в търговската мрежа, но си заслужава усилието предвид лесното отглеждане и множеството ползи.