Черни петна по лозите през май – знак за екскориоза. Следете по-активно от края на месеца

Когато през май има валежи и влага, а това обикновено е така у нас по стара климатична традиция, естествено е, че лозарите са поставени пред допълнителни изпитания. Те между другото си го знаят, но искаме да ги предупредим за някои конкретни заплахи.

Редно е да напомним какво може да се появи, как да го виждаме навреме, да го разпознаваме и да противодействаме с бърза помощ на лозята и асмите.

Когато от втората половина на месец май и по-преобладаващо досега през юни започнат да се появяват тъмни петна по цялата надземна част на лозата, това е твърде неприятен сигнал, но все пак е подлежащ на контрол и овладяване, ако се види навреме.

Ако тези петна започнат да се разпространяват, това вече издава, че може да става дума за симптомите на болестта екскориоза. В някои райони на страната и особено при по-възрастните хора е известна още като заболяването „черни петна".

Тук става дума за една изключително опасна болест, срещу която, ако не се вземат мерки навреме, целите лози може да почернеят, а

за пълното им изсъхване рисковете

може да дойдат след 1-2-3 години

След появата на първите признаци и при едногодишните зелени леторасли младите тъкани започват бързо да загиват. Това е предшествано от факта, че по тъканите на кората около устицата и под кората се появяват некротични петна. Засегнатите участъци стават черно-кафяви.

Но да знаете, че първоначално се появяват овални точки, които с нарастването на летораслите също растат и се увеличават. В резултат на това, те често започват да се сливат и да се превръщат в надлъжни петна. Засегнатите тъкани след това се напукват. Най-активно се засягат първите 6-7 междувъзлия.

Можем ли да предпазим лозите

Задължително е да се приложи комплекс от агротехнически и химически мерки, колкото и досадно да звучи.

Инфекциозният запас на болестта ще намалее, ако внимателно се отстранят и се изгорят силно засегнатите части от лозите, не ги оставяйте да висят.

Необходими са и агропрактики, които са насочени към подобряване на условията за растеж и развитие. Такива са навременното подрязване, отстраняването на безплодните леторасли, прилагането на балансирано торене, използването на микроелементи за листно торене. Вкупом вършат работа.

Химическо лечение също ще се наложи, няма начин. То трябва да започне веднага щом се забележат първите симптоми.

Най-разпространените и познати на стопаните препарати са Бордо Микс 20 ВП, Куадрис 25 СК, Тиовит Джет 80 ВГ, Делан 700 ВГ, Флоует 80 ВГ и др. Днес има и много други в агроаптеките, които може да ви предложат.

Отделно от това, не забравяйте, всички засегнати части трябва да се отстраняват и изгарят.

Еската е опасна - само жилките остават зелени

При острата й форма лозите трудно могат да бъдат спасени

Болестта еска може да се развие в две различни форми: едната е бавна или хронична, другата - остра, която още се нарича апоплексия.

Бавното проявление на еската се характеризира с появата на обезцветени петна по листата между жилките. При белите сортове те са жълто-кафяви, и червеникави при цветните сортове. Петната постепенно се сливат и само жилките остават зелени, което е много характерен белег за разпознаване.

Тези симптоми се появяват първо върху долните листа на летораслите, а по-късно могат да се разпространят и по цялата пръчка. В прогресивната фаза листата изсъхват и окапват преждевременно.

При острата форма на еска смъртта на гроздовия храст настъпва само след няколко години, за съжаление.

Признаците на заболяването по листата могат да бъдат и доста объркващи за лозаря, защото може да се появят различни физиологични проблеми като магнезиев дефицит, недостиг на вода и апоплексично недохранване, причинено от инфекцията и докато се намери вярната диагноза, да се изгуби време.

Има ли полезен изход срещу еска

Срещу еска по лозата могат да се използват само превантивни мерки. Проучванията показват, че лозята, подрязани през зимата, са няколко пъти по-склонни да бъдат заразени с еска, отколкото тези, подрязани в началото на растежа напролет.

На заразените растения резитбата трябва да се прави последна. При нея трябва да се избягват големи рани, а ако има такива, те да се дезинфекцират със специалните замазки.

Лозарската ножица трябва редовно да се почиства със спирт или друг дезинфекционен разтвор.

Завиване на листата, какво е това?

Симптомите на моменти са противоречиви, което прави диагностицирането доста трудно

Повредите от болестта зависят от сорта лоза, времето, почвата и начините на отглеждане. Освен това симптомите са често противоречиви, което прави диагностицирането доста трудно.

Кои са най-разпространените симптоми?

Те включват късен цъфтеж, по-слаб растеж, обезцветяване на листата, извиване на листата, понякога и грозде с лош вкус.

Обезцветяването е един от най-категоричните симптоми и по-лесно се разпознава при тъмните сортове.

Профилактиката засега е най-добрият лек против завиването на листата на лозата, защото още няма друго лечение.

Трябва редовно да се прави дезинфекция на инструментите, а при засаждане на нови лози, да се купува само здрав и сертифициран посадъчен материал.

Повече хладни дни през пролетта –

по-голяма опасност за мана

Трябва да предпазваме от заразявания с всички възможни мерки

Капризите на времето явно са това, което ще продължи да ни преследва и тази година. Свидетели сме на редуване на горещо време и хладни прояви, които нерядко са придружени и с ниски температури и частични валежи и влага.

За лозарите е известно, че това именно са условията, които са най-благоприятни за заразявания на растенията в по-голяма степен и съответно за по-голям риск от заболяванията, причинявани от гъбни паразити.

Едни от опасните прояви са тези на мана.

Маната по лозата не прощава

дори на най-устойчивите сортове

Болестта, която се причинява от гъбата Uncinula necator, е смятана за една от най-опасните и в икономическо отношение. Тя може да се появи още в началото на лятото и да причини сериозни щети на лозите, особено ако не се вземат мерки за контрол.

Много пъти сме казвали на хоби лозарите, че още по време на пролеттта и през май внимателно трябва да следят за признаците за мана, които поне са ясни.

Това са първоначални бели петна по листата, подобни на налепи, които всъщност са гъбните спори. Тези налепи са най-видими по горната страна на листата, но често могат да се появят и на долната страна, където са като налеп. При напредване на болестта, листата на лозата може неестествено рано да започнат да жълтеят, изсъхват и падат.

Борбата с маната не е лесна задача, но е успешна, когато се характеризира с постоянство и системност. За да се предотврати разпространението е важно да се вземат бързи мерки като премахване на заболелите листа и пръскане с фунгициди. Важно е да се осигури добро проветряване на растенията, което също може да намали вероятността за развитие.

Против маната по лозата може да се използват най-различни препарати, които се предлагат в днешно време в агроаптеките, там изобилие има. Ще споменем някои от най-популярните, които стопаните познават и ползват отдавна, а дори ги имат в аптечките си за растителна защита.

Ридомил Голд Р ВГ може да cтoпиpa paзвитиeтo нa мaнaтa дo 2 дни cлeд възниĸвaнe нa зapaзaтa. Koнтpoлиpa болестта и пpи блaгoпpиятни ĸлимaтични ycлoвия, пpитeжaвa ĸoмбиниpaнo cиcтeмнo, ĸoнтaĸтнo, лeчeбнo и пpeдпaзнo дeйcтвиe,

Бордо Микс 20 ВП е ĸoнтaĸтeн фyнгицид c пpeдпaзнo дeйcтвиe, който всъщност пpeдcтaвлявa гoтoвa бopдoлeзoвa cмec. Той е подxoдящ и зa yпoтpeбa в биoлoгичнoтo зeмeдeлие,

Куадрис 25 СК е препарат c шиpoĸocпeĸтъpнo дeйcтвиe cpeщy обикновена и брашнеста мана. Той има ĸoнтaĸтнo, пpeдпaзнo, лeĸyвaщo и изĸopeнявaщo дeйcтвиe c ĸpaтъĸ ĸapaнтинeн cpoĸ,

Фунгуран ОН 50 ВП е ĸoнтaĸтeн фyнгицид, c шиpoĸ cпeĸтъp нa дeйcтвиe cpeщy гъбните патогени. Πpи тpeтиpaнe тoй блoĸиpa paзвитиeтo и дeлeнeтo нa cпopитe и бaĸтepиитe. Той е мeдсъдържащ, което помага за прекъсване на мeтaбoлизмa нa пaтoгeнитe.

За да не се допуснат грешки с употребата на химическите препарати е най-добре да се спазват указанията на производителя, които са изписани на опаковката и да се съобразяваме с карантинните срокове. А когато прочетете, че някои от препаратите вече са забранени за употреба, трябва да знаете, че това не пречи, ако ги имате, да ги употребите.

Когато е влажно, почти винаги

се задава брашнестата мана

Оидиумът определено трябва да се хване навреме

Тук определено трябва да се следи за бели петна от спорите на патогена. Най-очевидният симптом е сиво или лилаво обезцветяване на засегнатите области.

Опасната болест става още по-видима по-късно, когато започне да атакува цветовете и плодовете, причинявайки падането им.

На по-късен етап страдат гроздовите зърна, които губят еластичност, а после започват да се напукват и да изтича гроздовият сок. Когато това се случи, гроздовете се нападат и от вторична гъбна зараза - сиво гниене, което може да причини най-обширните повреди.

Веднага след като болестта даде знак за поява производителят трябва да започне борбата. Ако заболяването е било факт и през миналата година, първото третиране с фунгицид трябва да се извърши между 10 и 14 дни преди момента, в който се очаква проявата на заболяването. Доста помага почистването на излишните филизи и листа, за да бъде лозата добре проветрена и огрявана от слънцето.

При брашнестата мана трябва да се правят редовно летните зелени резитбени операции, да се избягва прекалено гъсто засаждане на лозите, да се търсят сортове, които са устойчиви към болестта.

Изсъхнали листа висят на лозата

Това допълнително увеличава риска от разпространение на антракноза

Антракнозата е сериозна гъбична болест на лозата, макар че малко бива пренебрегвана. Може да причини значителни загуби в гроздопроизводството, особено във влажни и топли условия.

Сред най-характерните симптоми на болестта са черни петна с неравни ръбове, които постепенно се увеличават по размер върху листата. Инфекцията може да се развие и по летораслите, и по гроздовете по-късно, където също се появяват черни неправилни петна.

След изсъхване на листата, те остават прикрепени към лозата, което допълнително увеличават риска от разпространение на болестта.

За да предотвратим развитието на антракнозата, е важно да предприемем поредица от мерки:

Правилно подрязване на лозата, за да осигурим достатъчно циркулация на въздух и светлина, които намаляват влажността и риска от развитие на болестта, както и поддържане на почвената влага на оптимално ниво.

Подходящи против антракноза по лозата са препаратите Санкоцеб 80 ВП, Топсин М 70 ВП, Скуби-Л, Куксамин, Манцик и др.

Първото пръскане на лозите трябва да се провежда, когато летораслите достигнат дължина 5-10 см или при оформянето на трети лист. В зависимост от честотата и продължителността на валежите по време на вегетацията може да се наложи да се извършат от две до цели 7-8 пръскания.

Екскориоза е уж невинна, но много вредна
Екскориоза е уж невинна, но много вредна
Еска
Еска
Завити листа
Завити листа
Петната на маната
Петната на маната
Брашнеста мана
Брашнеста мана