Живеем във време, в което все по-често в спомените ни изплуват сочните и вкусни домати от градината на баба, крехките краставички с божествен аромат, разлят в цялата кухня или дори за сладките грахчета като зелени бонбони. Всичко това, на фона на изваяните в калъп плодове и зеленчуци, предлагани в магазините, тактично ни води към заключението, че е най-добре сами да отглеждаме храната си – кой, колкото има възможност. А след пандемията (за която, между другото, вече напомнят само стикерите по вратите) много хора се ориентираха към по-спокоен живот в малките населени места, където тези възможности са в изобилие и е въпрос по-скоро на желание и време.

В този и следващи броеве ще ви предложим лесни и хитри решения да намалите и дори да прекратите третирането с химикали в градината, като изтъкнем ползите от създаването на растителни съобщества.

И не забравяйте, храна, която сте отгледали сами, със собствената си енергия, е сто пъти по-полезна и вкусна за вас самите от тази в магазина.

Ако погледнем на градината като на жилищен квартал, със сигурност бихме искали всички съседи да живеят в мир и сговор, да „повдигат планини" заедно и да цари добра атмосфера, да се случват само градивни действия и всеки съсед да помага на другия. Хубаво би било, нали? Е, възможно е!

Мъничко традиции, мъничко наука, мъничко опит и мъничко проби и грешки ще ви докажат това и още много.

Теорията зад създаването на растителни съобщества е, че:

  • Някои растения помагат на други да усвояват по-добре хранителните елементи;
  • Някои растения предпазват други от вредители посредством аромата си или привличайки полезни насекоми-хищници, опрашители и други;
  • Някои растения жертват себе си, за да може съседите да са в безопасност. Каква емпатия само!

Латинката 

И така, първият добър съсед, който ще ви представим днес е латинката. Тя е отличен съсед на тиквовите култури по ред причини. За тях се твърди, че:

  • Засадени в основата на краставиците, поведени по опорна конструкция привличат полезни насекоми-опрашители;
  • Латинките са чудесна култура-капан или индикатор за нападение, защото белокрилките и листните въшки нападат първо тях. А на драго сърце ще жертваме цветето пред краставиците от градинарска гледна точка, нали?
  • Недоказано твърдение е, че латинките подобряват вкусовите качества на тиквовите култури, в това число дини, пъпеши, краставици, корнишони, готварски тиквички и други.
  • Освен изброеното дотук, латинките са ядливи (листата и цветовете), имат леко пиперлив вкус и биха стояли много добре в свежи салати, фрешове и дори десерти.

Копър гони неприятели от тиквичките 

Докато сме на тема тиквови култури, нека споменем, че много от добре познатите ни билки и подправки са от голяма полза, ако са засадени в близост до тях.

Копър в междуредията отблъсква неприятелите по тиквичките с аромата си докато е още зелен, а щом премине във фаза цъфтеж привлича полезни насекоми, които спомагат опрашването на тиквичките, паразитоидни оси, които снасят яйцата си в листните въшки или гъсениците. Освен това, копърът като подправка е идеален както за таратор, така и за тиквички с млечен сос и други традиционни ястия в българската кухня.

Подобни положителни ефекти бихте постигнали, ако в близост (около лехата, в междуредията) засеете или засадите фенел, магданоз, риган, маточина и други.