За утре по обяд протестиращите гръцки земеделци са планирали общогръцко събрание в селището Никея край Лариса, на което ще обсъдят вчерашните предложения на премиера Кириакос Мицотакис и следващите си стъпки, съобщава телевизия Скай.

Фермерите от Халкидическия полуостров ще имат отделно събрание в Синдос край Солун.

Вчера на среща с представители на протестиращите Мицотакис обяви дългосрочни облекчения в цената на електроенергията за земеделците за следващите десет години, както и авансово възстановяване на част от акциза върху горивата за тази година.

Засега обаче недоволните фермери не изглеждат удовлетворени от предложенията на правителството, предаде БТА. 

„Вчера на срещата с премиера не бяха дадени решения", заяви тази сутрин говорителят на 15-членния комитет на земеделците от Тесалия Костас Дзелас. Той допълни, че земеделците ще продължат протестните действия, включително с блокиране на магистрали и с провеждане на планираната демонстрация в Атина.

Недоволство от решенията на правителството изрази и Сократис Алифтирас, говорител на Федерацията на земеделските сдружения в Лариса. Той заяви пред телевизионния канал АНТ1, че „слизането с тракторите в Атина е единственият вариант".

И днес на много места в Гърция продължиха блокадите по пътищата. По обяд беше затворена магистралата в участъка Атина – Ламия, старият път Андирио – Янина, пътният възел при Мегалохори край Трикала в Тесалия и др.

От своя страна министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис каза пред Скай, че „от тук нататък няма повече финансови възможности по казуса със земеделците". Все пак той отново подчерта, че „отворен диалог може винаги да има, но с отворени пътища".