Формата за кандидатстване вече е отворена на сайта на университета и всеки желаещ може да подаде заявка до 15 февруари 2024 година.

На 8 януари 2024 г. започна записването за цялостната програма Професия пчелар на Пчеларски университет. Той е създаден от "Истински мед", чиято мисия е да подкрепя българските пчелари и да помага на хората да се сдобият с чист мед с доказан произход.

Проектът се осъществява за трета поредна година и след три успешни випуска на университета и десетки завършили курса, тази пролет предстои нова учебна година с подобрена учебна програма и гъвкав процес на обучение.

"Целта ни е не само да върнем българските пчелари, защото броят на регистрираните производители е намалял с около 30 на сто, но и да обучим ново поколение модерни пчелари, по съвременните и актуални стандарти за този поминък", споделя Сергей Петров, основател на "Истински мед" и главен преподавател в Пчеларски университет.

Тази година учебната програма е обновена, като се запазва основата на хибридно 3-месечно обучение с най-важните теми за усвояване на занаята. Курсът включва 11 видео урока, 9 онлайн срещи с лекторите за въпроси и отговори и 2 практически обучения на работещ пчелин. Формата за кандидатстване вече е отворена на сайта на Университета и всеки желаещ може да подаде заявка до 15 февруари 2024 година.

Този нов модел на обучение има за цел да предостави възможност на всеки да се превърне в истински пчелар. Чрез безсрочен достъп до всички лекции, гъвкава програма, членуване във Facebook група за подкрепа и практически обучения на реален пчелин - това вече е възможно.

Курсът е подходящ за хоби пчелари и хора, които искат да са по-близо до природата и пчелите.

„Kaufland България е съмишленик на каузата за популяризиране на пчеларството у нас, защото тя дава възможност за реализиране на конкретни действия насочени за опазване на биоразнообразието и по-специално на пчелите у нас. Липсата на достатъчно подготвени млади пчелари е част от проблема по намаляване на популацията на пчелните семейства. Колкото повече хора запалим за отглеждането на пчели, толкова повече съмишленици ще имаме за каузата с опазването на биоразнообразието", сподели Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и CSR" в Kaufland България.

За да стимулират начинаещите пчелари, организаторите и техните партньори - Kaufland България и Enery България, ще предоставят общо 10 стипендии за този сезон. Формата за кандидатстване е вече отворена и ще бъде активна до 8 февруари 2024 г., включително. Напливът за стипендии е голям, а хората, които ще бъдат избрани - ограничен. Поради тази причина, организаторите съветват всички желаещи да закупят курса, за да са сигурни, че ще имат запазено място в програмата.
Предвидени са и 5 награди за курсистите с най-добро представяне по време на обучението – 5 кошера с пчелни семейства.

Пълна информация за обучението, лекторите, учебната такса и кандидатстването за стипендии могат да бъдат намерени на сайта на Университета: https://istinskimed.bg/bee-university.