Тютюнонопроизводителите ще получат 71 млн. лв. по Националната преходна помощ за кампания 2023 г. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в МЗХ. В него участие взеха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев. Министър Вътев поздрави тютюнопроизводителите за това, че са единни при вземането на важните решения за сектора, съобщиха от агроминистерството.

На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг. ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг. За Каба Кулак и Бърлей определената ставка е 4.00 лв./кг., а за сортова група Виржиния е 3.00 лв./кг. 8 295 са кандидатите по схемата за 2023 г., а количеството произведен тютюн е 17 049 140 кг.

От своя страна представителите на бранша благодариха на министър Вътев и екипа му за проведените работни срещи и постигнатото споразумение относно определените ставки за подпомагане. Те обявиха, че ще настояват Преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.