С кои практики ще подобрите състоянието на почвата

Почистването на градината е важна част от добрите практики при отглеждането на зеленчуците. Повечето от градинарите редовно разчистват лехите, освободени от прибраните вече култури. Други обаче, по една или друга причина, го правят накрая, когато сезонът приключи.

Няма време за отлагане, тъй като почти всички култури вече са прибрани. Затова използвайте по-хубавите дни през декември, за да го направете.

Растителните остатъци от домати и краставици, често са „пълни" със зарази. Тези от късното зеле, тъй като в обвивните листа и кочаните могат да се запазят опасни болести, които през следващата година ще създадат сериозни неприятности.

Най-добре е да натрупате листата, стъблата и другите остатъци на купчинка и да ги изгорите. Разбира се, това трябва да направите на безопасно място. Пепелта, която е богата на калий, поставете в компостия куп, ако имате такъв. Ако не – съберете я в подходящ съд и може да я използвате, когато торите заедно с останалите торове.

Системата от капково напояване

При напояване на лехите с капкова система, която не се прибира ежегодно, трябва да внимавате да не я повредите. Ако маркучите позволяват, може временно да ги отместите от лехата, за да я почистите, наторите и обработите, и след това да ги върнете обратно.

Когато маркучите са от по-тънките, по-добре е да ги навиете и да ги приберете в подходящо помещение, където да се съхраняват до следващата пролет. Имайте предвид, че ако се грижите добре за тях, ще може да ги използвате по-дълъг период от време.

Основно торене и обработка

След почистването на лехите следва торенето и обработката на почвата.

В този период се прави основното торене на почвата, което включва внасяне на минерални и органични торове. То е задължително и от него зависи бъдещата реколта, която ще отглеждате през следващата година.

Сега трябва да се внесат фосфор и калий от минералните торове и оборски тор от органичните.

След разпръсването на торовете почвата се прекопава. Прави се обръщане с права лопата, на дълбочина 20-25 см.

Обеззаразяване със син камък

Обеззаразяването на почвата в любителските градини е от решаващо значение за получаване на качествени зеленчуци. За целта може да се използват различни методи, но един от най-лесните е чрез син камък, който е в наличност във всяко стопанство.

За обеззаразяване на почвата се използва 2% син камък - 200 грама син камък на 10 литра вода.

Как се прави:

  • Прекопайте почвата 2-3 седмици преди засяването или засаждането на растенията.
  • Напръскайте с приготвения разтвор.
  • Непосредствено преди да засеете или засадите, прекопайте почвата.
  • Оформете лехите и засейте/засадете.

Защита за разсаденото зеле

Градинарите, които са закъснели с разсаждането на зелето, трябва да го завият. Покритието може да е временно, докато растенията се вкоренят добре. След това обаче те трябва постепенно да се приспособят към условията на средата, т.е. да се закалят. В противен случай, ако времето е много студено, може да измръзнат.

Още в края на вегетацията по растителните остатъци има много зараза
Още в края на вегетацията по растителните остатъци има много зараза