На БАТА Агро `23 посетителите видяха гумени вериги и на ремаркета за зърно

Гумените вериги, като технология, се използват в агромашините за подобряване на проходимостта в широк диапазон и при различни условия, като осигуряват по-голямо сцепление с почвата и по-нисък процент утъпкване. Имат редица предимства:

  • трак веригите позволяват на машините да се движат безпроблемно по меки, влажни, мочурливи, хлъзгави и неравни терени, като предотвратяват засядания;
  • осигуряват добра тяга и сцепление - особено полезни при тежки товари или работа на наклонени терени;
  • равномерно разпределят тежестта на машината върху почвата и намаляват уплътнението й.

Гумените вериги се монтират на тежки агро машини, които извършват работа в трудни условия. Отличават се с надеждност и издръжливост, дълготрайни са, ако се поддържат правилно. Издържат няколко сезона или повече, в зависимост от

интензивността на употребата

и условията, в които се използват. При повреда отделните части или сегменти могат да бъдат заменяни, което е по-икономично в сравнение със смяната на цяла гума.

Имат и някои недостатъци - по-скъпи са в сравнение с обикновените гуми, поради сложността на конструкцията им и използваните материали. Гумените вериги могат да доведат до по-голям разход на гориво в сравнение с обикновените гуми. Това се дължи на по-голямото съпротивление при движение и изисква по-голяма мощност, което увеличава разхода на гориво. При тях има по-голямо триене, което изисква допълнителна енергия и гориво. По-тежки са от обикновените гуми, което също увеличава разхода на гориво. Това се компенсира от по-добрата тяга и проходимост. Т.е. при избора на гумени вериги е важно да се балансира между предимствата в проходимостта и възможния по-висок разход на гориво, в зависимост конкретните условия на работа и нуждите на фермера, като оран, сеитба, жътва, транспорт и т.н.

Един от световните производители на верижни системи за всякакви машини, терени и ситуации е френската фирма Soucy (чете се „Суси“) с 12 предприятия, разположени в Северна Америка и Азия. Тя проектира и произвежда

верижни гумени компоненти

за основни брандове, производители на селскостопанска техника като трактори, комбайни, пръскачки, торачки, ремаркета и др. Линията Soucy Track е съставена от системи вериги и различни конфигурации (триъгълни, хоризонтални и др.) за тежко земеделско оборудване, което помага на фермерите да подобрят производителността и ефективността на своя фарминг в различни условия.

Гумените вериги, както е доказала практиката, са силно средство за намаление на компактирането на почвата, осигуряват стабилност и тракция на полусухи, кални, меки и стръмни терени. Фермери, които жънат или обработват площи с наличие на такива характеристики, нарастващи поради климатичните промени, се нуждаят от големи трактехнологии и трябва да планират инвестиции в това направление. При възможност, трябва да се обърнат към доказали се в този сектор брандове, за да си купят, например, подходящ трактор с трак вериги. Става дума за John Deere 9RX, Case IH Steiger, Quadtrac (с мощност 700 к. с.), Challenger и др. При комбайните са популярни Claas Lexion, John Deere S700, които се предлагат с широка гама от технологии за автоматизация и оптимизация на жътвата.

При всички тях е постигнат

перфектен баланс „тегло/конски сили“

Същевременно се правят крачки за подобрения в горивната ефективност, технологиите и дигиталното оборудване на кабината с възможност за дистанционно управление от фермата на база полева информация. Осигурява се разделяне на теглото 50/50 за по-нисък натиск върху земята с цел увеличение на добивите, плюс лесно маневриране през полетата за работа след поникване. С траксистемите се постига повече мощност, устойчивост, ефективност, комфорт, смятат феновете им. Със свързване и поддръжка, с оптимизиране на екстериорния дизайн и хидравлика те увеличават своя потенциал за добив и възвращаемост на инвестициите, като същевременно минимизират разхода на гориво, работните часове и стреса.
Тези качества на трак веригите бяха оценени от конструктори и механизатори. Траковете се появиха преди години и при пръскачки като новия C серия RoGator в изпълнение с GripTrac верижна система, John Deere R4045 и др. И тороразпръскващи машини се „снабдиха“ с трак системи, например разпръскващото ремарке Big Shot Trak Spreader на Doyle Equipment Manufacturing. Стопани, с площи с едри мащаби, могат да намерят на пазара и сеялки с гъсенично задвижване, като Bourgault 7950 Air Seeder, която се зарежда със семе в движение.

Сравнително отскоро гумените вериги се появиха и при

различни видове ремаркета

На БАТА Агро `23 посетителите видяха приложението им в ремаркета за зърно на UM - Unverferth, фирма от Охайо. Те имат редица предимства, които значително допринасят за по-бързото и надеждно събиране и транспортиране на реколтата, дори и при екстремни условия. Разтоварването на комбайн в движение в такива ремарета е лесно и води до увеличаване на ефективността на жътвата с 30%. Управлението им се осъществява изцяло от кабината на трактора.

За да отговори на нуждите на всеки, продуктовата гама на UM - Unverferth предлага тракремаркета с обем на бункера от 30 до 90 м3. При тях скоростта на разтоварване варира от 10 до 23 т/мин., а времето за тази операция е от 2 до 3 мин. Ремаркето е подсигурено с по-дълъг шнек за по-голяма височина, обхват и по-тясна транспортна ширина.

Тестваните при различни усложнени условия ремаркета от серията 1620 показват, че трак веригите ги правят много маневрени и добре балансирани. Те се предлагат с EQUALIZER система на веригите за копиране на терена в две равнини. Системата предлага патентован дизайн на веригата, който позволява на всяка от тях странично отклонение до 9 см и надлъжно отклонение до 20 см. Това гарантира, че

веригата контактува с почвата

с цялата си площ, когато преминава през неравен терен. Това значително увеличава стабилността на машината и удължава експлоатационния живот на веригите. На БАТА `23 бяха представени модели именно от 16-та серия с двоен шнек. Тези зърновози са с капацитет от 4 до 24 т, а опциите за ходова част включват от 100 до 120 см широки вериги, тип EQUALIZER. Това е технология за двойни тандемни ленти и единични колела и гуми, също с висока проходимост в зависимост от модела. По-икономичният дизайн, моделът 1120 е оборудван с 90 см широка верижна лента с 2 м дължина на контакт със земята и 2 колела на ремаркето.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Предизвикателствата във фермерското стопанство правят иновациите в областта на траксистеми и конфигурации достатъчно нужни, за да се предприемат и следващите стъпки в развитието на приложенията им. Такъв е подходът на мениджмънта и развойните бюра на Case IH, които вече работят по шест актуализирани модела трактори от серия Steiger с визия за 2024 г. с предвидени опции за употреба на траксистеми. Те са оборудвани с AFS Connect с възможности за споделяне на данни, управление и проследяване. С допълнителни подобрения на мощността, въртящия момент, горивната ефективност, конфигурациите на трансмисията, стила на кабината и покрива гамата AFS Connect в новите Steiger-и се постига по-голяма надеждност и рентабилност.

Други подобни машини с трак вериги от ново поколение са тракторите от серия MT 800 на бранда CHALLENGER с мощност от 511 до 673 к. с.

6-цилиндров двигател MAN 16.2L задвижва MT 800 с висок въртящ момент при ниски скорости. Работи гладко и тихо. Безстепенната трансмисия AccuDrive осигурява голяма ефективност и лесна работа с 58 GPM хидравлична система. Системата Mobil-trac и трансмисията AccuDrive CVT осигуряват високо сцепление, намалено приплъзване и по-добра возия. 10,4-инчовият терминал със сензорен екран поставя пълен контрол върху машината го прави и един от най-технологично напредналите трактори, налични днес. Той е проектиран с иновативен пакет от надстройки на бордовата интелигентност, които повишават производителността и подобряват вземането на бързи решения при работа. 

EQUALIZER система на веригите позволява копиране на терена в две равнини
EQUALIZER система на веригите позволява копиране на терена в две равнини
Схема на триъгълна конфигурация на гумени вериги
Схема на триъгълна конфигурация на гумени вериги
Комбайн с трак вериги за прибиране на ориз
Комбайн с трак вериги за прибиране на ориз
Верижен трактор CHALLENGER на дълбока оран
Верижен трактор CHALLENGER на дълбока оран
Пръскачка с трак вериги
Пръскачка с трак вериги
Сеялка Bourgault 7950 Air Seeder с гумени вериги
Сеялка Bourgault 7950 Air Seeder с гумени вериги