Брандът е на висотата на изискванията на модерното земеделие - нов универсален трактор за 2023 г. Не правим компромиси с качеството, е девизът на компанията

Екип на в.“Български фермер“

Стресът от застоя през последните пандемични години очевидно вече се преодолява и водещи брандове в световното агромашиностроене настъпват на пазара на агротехника със силни иновативни предложения, отговарящи на дигиталното развитие на земеделието. Както съобщиха от централата на STEYR в гр. St. Valentin, през 2023-та година на пазара на агротехника ще излезе новият трактор-бижу ABSOLUT 6280, в чиято основна характеристика се очертават съществени за земеделската практика качества.

Както винаги, така и сега, иновативните премиум трактори на STEYR са сред най-добрите в световната ранглиста. Все машини с висок коефициент на надеждност и на продуктивност, съответстващи най-пълно на днешните изисквания на фермерите, упражняващи и конвенционални, и No-Till практики. Въпреки ограниченията, въпреки трудностите в снабдяването със суровини, въпреки проблемите с пазара развойните бюра на компанията продължиха да работят върху нови идеи и технологични решения.

Нека да припомним, че STEYR менджмънтът и по време на пандемията не е спирал да предлага на пазара новости в тракторостроенето, да задава нови стандарти. Става дума за развитието на авангардната коцепция за хибриден електро-дизелов трактор STEYR с мощност 290 к.с. със задвижващ механизъм Konzept, който се фокусира върху потенциала на електрически системи за захранване. С тази идея STEYR подчерта позицията си на технологичен новатор в агротехниката. Инженерите на бранда са

комбинирали платформи и технологии

по уникален начин. Футуристичната им концепция се материализира в екологична, ефективна и функционална хибридна машина в дизайна на модерен трактор с висока производителност. Целта на разработката е да се увеличи плътността на мощността и полезния товар на трактора. Тя очертава важен етап в стратегията за повече енергия и ефективност, която навлезе в земеделието.

Очевиден е стремежът на конструкторите на бранда да внесат свой принос в бъдещото развитие на тракторния сектор. В основата е модулно електрическо задвижване, комбиниращо двигател с вътрешно горене, генератор и няколко индивидуално контролирани електродвигатели за доставка на енергия, необходима за основни възли на трактори с висока мощност. Така се осигурява по-нисък разход на гориво със средно 8%. Използва се технологията на

супер кондензаторите,

която позволява увеличение на мощността и 25% по-високо ускорение. Електродизеловият трактор е комбинация от авангарден дизайн, иновативни функции и хибридна технология за захранване. В процеса на разработка е създадена платформата Drive Brain, приложима в реализацията на възходящия тренд за прецизно земеделие. При него тракторът става по-голям, по-мощен, по-безшумен, по-комфортен, по-технологичен. Или както отбелязват специалисти, след изпълнение на прецизната тест-програма, той е такъв, от какъвто се нуждаят фермерите. А те искат машина с безупречен баланс между мощ и технология. Нещо повече, той трябва да е универсално „возило“, в което са заложени последните иновативни разработки в тракторостроенето.

Новият 6280 ABSOLUT CVT е именно такава машина, която залага по-високи стандарти в модерните теглещи агрегати във фермерско стопанство. С основание специалисти отбелязват, че този модел е сериозна крачка напред към технологичното бъдеще на земеделието. Управлението му е съсредоточено в абсолютно шумоизолирана ергономична кабина, просторна и удобна. Мощността на двигателя, монтиран в компактна рама, достига 302 к.с. Машината е снабдена с големи гуми за по-малко утъпкване на почвата. И, нещо особено важно,

оборудвана е с най-новата вградена свързаност

STEYR S-Fleet telematics. Така поредният, водещ модел на STEYR отговаря на най-високите изисквания по отношение на производителност, комфорт и намаление на експлоатационните разходи.

Тракторът съчетава внушителен дизайн и размери, мощ и наличие на най-нови технологии, предназначени за реализация на принципите и практиките, залегнали в прецизното земеделие и в телематичните функции. Както споделят експерти от старозагорската фирма „Агроин“, дилър на бранда у нас, този път инженерите на STEYR надминаха себе си - успяха да извлекат с Power Boost 302 конски сили, което на практика означава 11% повече мощност. Този отскок се дължи на иновативния двигател FPT NEF 6,7 л, с 465 л горивен резервоар, който позволи на конструкторите да оборудват машината с гуми с 18% по-голям отпечатък - съществено предимство за намаляване на уплътняването на почвата.

За да задвижат всичко това от екипа на STEYR, както обикновено, разчитат на най-добрата варио скоростна кутия на пазара, а именно на новата S Control CVT с 40 км/ч или с 50 км/ч с ECO трансмисия. Работливият, гъвкав компактен модел е с 18% по-голям резервоар, което гарантира работа, без прекъсване през целия ден. По-мощният софтуер и по-големите цилиндри правят окачването на предния мост по-добро от когато и да е преди, а

двата интегрирани хидроакумулатора

осигуриха и окачването на кабината да бъде също от ново поколение. Заедно, те се грижат за комфорта на оператора, като спомагат за по-ниски нива на умора след дългия работен ден - гаранция за по-голяма продуктивност.

Тракторът 6280 ABSOLUT е оборудван с най-тихата кабина, само 66 dBA (децибела), т.е. 50% по-тиха, плюс изцяло ново равнище на комфорт благодарение на трите нива на полуавтоматичното хидравлично окачване и възможността за контрол на амортисьорите при накланяне на трактора. Кабината с автоматично нивелиране е с 8% по-просторна, има по-добра видимост и най-доброто озвучаване.

Това се дължи на технологичната напредналост на софтуера на трансмисията CVT Drive, благодарение на който са намалени чувствително шумовите нива. Ергономичната кабина е с достатъчно пространство и отговаря на всички съвременни норми за нормална работа на оператора. Новите монитор Infomat 1200, дисплей на А-колоната и активно окачване силно повишават основния показател в профила му - коефициента на надеждност. А оригиналният Мултиконтролер III с подлакътник е ергономичен и програмируем с индивидуални настройки. Дисплеят има нощен режим в случай, че остане работа и за през нощта, като на помощ идват и 18-те LED светлини, превръщащи нощта в ден, с което се осигурява максимална производителност на полето.

С приложението S-FLEET операторът има достъп до всичките данни за работата, както на конкретната машина, така и за общото движение на техниката от автопарка на стопанството. От своя страна и мениджърите на фермерското предприятие виждат къде са машините и ги

контролират какво извършват в момента

Тази свързаност дава възможност, ако е необходимо, в движение да се направят корекции. Чрез нея операторите и мениджърите могат да работят проактивно със сервизния екип на фирма „Агроин“, който извършва бързо и с високо качество цялата гаранционна и извънгаранционна поддръжка на тракторите от тази марка. Това става, като се използва дистанционно споделяне на екрана. В резултат бързо се откриват проблемите и се предлагат промени за оптимизиране на производителността. А тя нараства и поради това, че новият ABSOLUT е конструиран със следващия клас полуавтоматично хидравлично окачване - вграден агрегат, комбиниращ натоварването на задната навесна система, на предната ос и окачването на кабината и работещ с платформа ISOBUS Class 3.

Konzept е модулно електрическо задвижване, комбиниращо двигател с вътрешно горене и хибридна електрическа трансмисия
Konzept е модулно електрическо задвижване, комбиниращо двигател с вътрешно горене и хибридна електрическа трансмисия
Тракторът 6280 ABSOLUT CVT залага нови стандарти в модерните теглещи устройства
Тракторът 6280 ABSOLUT CVT залага нови стандарти в модерните теглещи устройства
6280 ABSOLUT CVT тегли с лекота голяма дискова брана комбинирана с култиватор
6280 ABSOLUT CVT тегли с лекота голяма дискова брана комбинирана с култиватор
Облачното приложение на 6280 ABSOLUT CVT гарантира висока прецизност
Облачното приложение на 6280 ABSOLUT CVT гарантира висока прецизност
Командният пулт на 6280 ABSOLUT CVT
Командният пулт на 6280 ABSOLUT CVT
Тракторът 6280 ABSOLUT е оборудван с най-тихата кабина
Тракторът 6280 ABSOLUT е оборудван с най-тихата кабина
Осигурен е пълен комфорт за тракториста
Осигурен е пълен комфорт за тракториста