Държавата следи с разбиране основателните притеснения на българските зърнопроизводители и продължава да полага усилия те да получат по-силна подкрепа и справедлива компенсация в рамките на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на "Дондуков 2" с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В срещата участваха още министрите на земеделието и на икономиката - Явор Гечев и Никола Стоянов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

България разширява влиянието си на световните пазари и има потенциал да играе важна роля за преодоляването на продоволствената криза, затова е необходимо българските зърнопроизводители да получат адекватна подкрепа, заяви още Румен Радев. Министерството на земеделието ще продължи да си сътрудничи със зърнопроизводителите за намиране на допълнителни възможности за реализиране на продукцията им, като ще се търсят перспективи за ангажирането на трети пазари.

Румен Радев заяви солидарността на страната ни към Украйна, но подчерта, че не трябва въведените коридори за износ на украинска продукция да водят до изкривяване на пазара и да нанасят щети на зърнопроизводителите ни. Президентът изтъкна необходимостта от адекватна компенсация на селскостопанските производители от държавите в ЕС, които са на първа линия и търпят загуби. Затова заедно с Румъния, Полша, Унгария и Словакия, България подготвя писмо до европейските институции, в което да запознаят ЕК подробно с щетите, които търпят земеделците.

Президентът отбеляза, че вече е поставил проблема за икономическите загуби по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, както и в разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Засегнатите от въведените коридори европейски страни разчитат и на разбирането и подкрепата от страна на останалите държави в ЕС.

На срещата бяха набелязани мерки, чрез които да се намери алтернатива за реализацията на големите количества земеделска продукция, която не може да се пласира и остава в складове. Участниците в разговора обсъдиха възможността за промяна в европейския регламент, който предвижда временно освобождаване от мито на украинското зърно, внасяно в ЕС, както и засилването на фитосанитарния контрол. Възстановяването на антидъмпинговите механизми по отношение на вноса на земеделска продукция и въвеждането на депозитни такси, които да бъдат възстановявани при износа от България на украинско зърно, също бяха сред дискутираните теми на срещата.

Зърнопроизводителите от своя страна изразиха благодарност за разбирането и ангажираността на президентската институция и държавния глава.

България и други страни членки на ЕС ще изпратят общо писмо до Европейската комисия, с което ще поискат промяна на регламента на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Това обясни пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев след срещата при президента, цитиран от БТА. 

По-рано през деня видинските зърнопроизводители за втори пореден ден блокираха международния път Е-79 на входа на града. Протестите им ще продължат и утре.