На родните земеделци се предлага възможност не само да отгледат тази непретенциозна зърнена култура, но и да реализират продукцията без проблем на френският кооператив Аксереал

Ваня ВЕЛИНСКА

Несигурният пазар предопределя земеделските производители да диверсифицират производството си, както и да го направят по-конкурентно. Неблагоприятните климатични условия са другият фактор, който ограничава оптималното развитие на културите и достигане на по-високи производствени резултати.

Безспорно фермерите са поставени пред редица предизвикателства, с които трябва да се справят. Както вече казахме, увеличаваното на броя на културите във всяко едно стопанство, е една от правилните стъпки. А когато има и сигурен пазар, това е отлично бизнес решение.

Именно с такова предложение излиза фирма Аксереал пред българските фермери. От няколко години френският кооператив сключва договор

за изкупуване на маслодаен лен,

а от тази ще предложи и опция за сорго

Аксереал е най-големият кооператив с реализация на алтернативни култури за българското земеделие, разяснява Ангел Ангелов, търговски представител на фирмата. Какво означава това? Означава, че работим с културите маслодаен лен, твърда пшеница, сорго, мека пшеница и слънчоглед, като за някои от тях – маслодаен лен и сорго за пролетната кампания предлагаме и договори за обратно изкупуване. Това е нещо ново за българския фермер, тъй като знаете, че през миналата година реализацията на продукцията леко „забуксува“, по ред причини, като сред най-съществената е огромният внос на пшеница и слънчоглед от Украйна. Затова още през есента предложихме като вариант на есенните култури на мястото на рапицата да се засее есенен маслодаен лен - сорт Атила. За пролетната кампания предлагаме сортовете Маркиз, Омегалин и Емпрес, които също са с договор за обратно изкупуване

Най-новата култура в портфолиото на Аксереал е соргото. От фирмата разясняват, че ще осигуряват на земеделските производители, които решат да го отглеждат, не само семена, но и торове, както и

съответната технология – съвети за сеитбата

и другите добри практики от технологията

С договора за обратно изкупуване, който предлагаме на производителите, по мое мнение, много бързо ще се отвори пазарът за тази култура, категоричен е Ангел Ангелов. Зърнената култура е сравнително непозната в новата история на земеделието ни. И то е не защото не може да се отглежда у нас, напротив, може и то много успешно, а основно заради липсата на пазар.

Няма как да не попитам къде е уловката. Защото се нагледахме на какви ли не „промоционални“ култури като нахут, високоолеинов слънчоглед, за които уж имаше сигурен пазар и добри доходи, но на практика не стана така.

Няма уловка, категорични са от Аксереал. Всеки производител може да реши как да подпише договора – дали при изкупуване на определени цени, или да е отворен. Разбира се, необходимо е да се спазват добрите практики по отглеждането на културата.

Соргото е растение, което е изключително непретенциозно, разяснява агрономът. Естествено, като всяка култура има изисквания, но в сравнение с царевицата например, те са много малки. Технологията е лесна – семената пристигат от френския кооператив Лидеа, с който търгуваме. Те фабрично са обработени с Консепт III. Нашият съвет е да се направи запечатка с Дуал голд. Има и няколко хербицида, които могат да се използват при нужда.

Соргото е много толерантно на засушаване,

просто му трябва много малко влага,

когато се сее, за да поникне

Направи ли 3-5 листа вече нищо не може да му повлияе. Осигуряваме и карбамид за торенето. Възможен е проблем с влагата при жътвата. Например, когато зърното се използва за изхранване на животни – тя не е от значение, но при изкупуване – влагата трябва да между 9 и 16%. Преди да се ожъне, около10-12 дни, се прилага десикант. Предимство на културата е, че се сее малко по-късно, средата – края на април, но може и през май - няма проблем. А най-важното условие е полетата да не са заплевелени с балур, другите плевели могат да се контролират.

В Западна Европа има огромно търсене на сорго. Не е тайна, че страни като Франция и Испания, в които има много добре развито животновъдство, зърнената култура е сред основните фуражи. С него се изхранват овце, кози, крави, но също така и различните видове птици, а има и много други приложения. Така че пазарът е налице.

От Аксереал се ангажират да изкупуват всичкото

зърно, което даденият земеделец произведе

Ние купуваме соргото за износ, на 100%, казва Ангел Ангелов. И допълва: „Когато ние доставим семена и торовете, защото със соргото предлагаме и карбамид, т.е. това е обща сделка – няма лимит за количествата, колкото зърно се произведе. Смятам, че соргото е сред културите на бъдещето. В Европа вече се наблюдава тенденция, че царевицата отстъпва площи на соргото. Което е съвсем закономерно. За съжалени, само българският производител не може да го разбере. Но е нормално, все пак сме на Балканите, земеделците малко по-трудно поемат по тази пътека. Каквото и да говорим, земеделският бизнес у нас все още е доста консервативен. Тук се надяваме, че ще ни се размине с климатичните екстреми, но всяка година виждаме, че това не става, а те се задълбочават. Затова горещо препоръчвам на земеделците да опитат различни култури, както и такива, които издържат на суша. Не говоря само за соргото, ленът също е много подходяща алтернатива на слънчогледа като пролетна култура, а също така и през есента с есенен лен и твърда пшеница, която вече може да се сее не само в Южна България, а е подходяща да се реколтира и в други райони на страната“.

Екипът на фирма Аксереал на АГРА 2023
Снимка: Ваня Велинска
Екипът на фирма Аксереал на АГРА 2023 Снимка: Ваня Велинска
Соргото е непретенциозна култура, издържа на суша
Соргото е непретенциозна култура, издържа на суша
Зърното трябва да достигне до определена влага, за да се прибира
Зърното трябва да достигне до определена влага, за да се прибира