Какви са правилата и нормите за хранене, интересува се редовният ни читател Асен Попов от Пловдив, който гледа пернати в селската си къща

Краткият отговор е да, може да давате зелен лук на кокошките-носачки. Може би си спомняте как баба ви нарязва зелен лук, смесва го с яйце и го дава на кокошките. Опитните стопани са наясно с ползите от този витаминен продукт в диетата на пилетата. Важно е да се знае в какви количества зелен лук може да се дава на пилета, както и от каква възраст.

Да припомним първо какви са ползите

от зеления лук за домашните птици

Зеленият лук е „склад” за витамини и източник на ценни минерали. Има високо съдържание на витамин С, витамин А и бета-каротин, витамини от група В. Богат е на калий и калций, съдържа малко количество други ценни минерали: магнезий, сяра, фосфор, натрий и хлор.

Витамин С укрепва имунната система, птицата става по-активна.

Витамин А и бета-каротин са необходими за нормалния растеж на пилетата, важен е за доброто зрение, при кокошките-носачки влияе върху размера на яйцата и цвета на жълтъка, яйцата стават по-големи, а жълтъкът по-ярък.

Витамините от група В имат възстановителен ефект, подобряват метаболитните процеси.

Ароматните зелени пера са естествен антибиотик, дори малка добавка към ежедневната диета на пилетата им помага да устоят на гъбични заболявания. Има бактерициден и известен антипаразитен ефект. Пилетата харесват миризмата на лук, а той подобрява апетита им, така че храната се кълве без остатък.

През лятото пилетата на открито получават всичките си витамини от прясната трева. На пилетата, които се отглеждат в кокошарник, се дават естествени витаминни добавки: пера от лук, листа от чесън, киселец, магданоз, върхове от моркови, билки от семейство бобови: люцерна, детелина, както и различни плевели: коприва, глухарче и др.

През зимата обаче собственикът трябва да компенсира липсата на витамини чрез въвеждане на премикси във фуража, като витаминно-минералният комплекс съдържа всички необходими вещества за пълно задоволяване на нуждите на птицата.

Лук в храната на кокошки-носачки,

пилета и бройлери

Основата на храната за домашни птици е зърно с добавяне на протеинови компоненти. В малки ферми собствениците могат да използват готови фуражи или да приготвят зърнени смеси сами. Техният състав и хранителна стойност зависи от предназначението.

За пилета е необходим фураж с най-високо съдържание на протеини, за бързо угояване на бройлери се използват високопротеинови фуражи с високо съдържание на сурова мазнина. Диетата на кокошките-носачки е по-малко питателна, но трябва да включва всички необходими витамини и минерали.

Зеленият лук е ценна витаминна добавка, която ще се хареса както на млади пилета, така и на подрастващи бройлери, а кокошките-носачки го обожават.

Затова е добре да засадите кромид лук специално за пилетата, така че от ранна пролет до късна есен птиците да получат сочна зеленина. Тази година времето е подходящо, и ако сте засели есента лук, то вече имате какво да предложите на домашните птици.

Въпросът за

ползите от лука и чесъна за птиците

е доста противоречив. Зелените пера многократно превъзхождат ряпата и скилидките чесън по съдържание на витамин С, витамин А, бета-каротин и витамини от група В.

Тези зеленчуци съдържат окислителни вещества, които трансформират кръвния хемоглобин, което води до анемия. Вредата от всички растения от рода Allium за кучета, котки и добитък вече е доказана, не са провеждани специални проучвания за ефекта им върху здравето на пилетата, затова все пак трябва да внимавате с тези продукти. Освен това силната миризма на лук може да изплаши пилетата. Затова се добавя в миксерите в оскъдно количество, предварително натрошен и оставен да избледнее малко.

Как се дава лук и кога

Витаминните зеленчуци се въвеждат в диетата на пилета и бройлери от 5-дневна възраст, като постепенно се увеличава дозата. Зеленият лук може да се дава на пилета през цялата година.

Колко

Отговорът на въпроса дали е възможно да се даде зелен лук на пилета е определено да. Първоначалната доза обаче е минимална - 1-2 грама на глава на ден. До едномесечна възраст дневната консумация се увеличава до 5-6 грама. Нормата за възрастни пилета е малко повече - 6-8 грама, ако перата се дават под формата на каши. Ако дадете на птицата несмляна зеленина, пилетата сами определят какво и колко да изядат.

Приготвяне

Зеленият лук за пилета се дава под формата на каша. През първите седмици от живота си растящите млади животни имат висока нужда от протеинова храна. Идеалната храна за тях е накълцано сварено яйце със зелен лук и коприва. Ситно нарязан лук може да се добави към задушено просо, което пилетата ядат с голям апетит.

Зеленият лук за бройлери помага да се разнообрази диетата им и да се насити с витамини.

Бройлерите растат и се развиват бързо, така че е изключително важно за тях да получават калций, който укрепва костите. Извара с млад лук е чудесна добавка, която замества едно хранене.

С какви зеленчуци може да смесите лука

През лятото можете да приготвите витаминни смеси за пилета с добавяне на зелен лук. Те включват всички ядливи билки, които растат в лехите и в градината. От култивираните растения се добавят в малки количества киселец, маруля, спанак, ароматни билки: магданоз, кориандър, копър, както и върховете на моркови, ряпа и репички, кръмно цвекло.

Пера от лук може да се смесят с диви билки. Пилета и бройлери предпочитат коприва и глухарчета. Специално за пилетата можете да засеете няколко лехи с овес или смес от фий и овес, през лятото те ще дадат сочна зеленина, богата на витамини и минерали. Малка площ може да бъде отделена за многогодишни треви от семейство Бобови: люцерна, детелина, сладка детелина.

Зеленчукова каша може да се приготви от настъргани моркови или кръмно цвекло, тиквички, тиква.

Пилетата харесват миризмата на лук, а той подобрява апетита им, така че храната се кълве без остатък. Витаминните зеленчуци се въвеждат в диетата на пилета и бройлери от 5-дневна възраст, като постепенно се увеличава дозата. Зеленият лук може да се дава на пилета през цялата година.
Пилетата харесват миризмата на лук, а той подобрява апетита им, така че храната се кълве без остатък. Витаминните зеленчуци се въвеждат в диетата на пилета и бройлери от 5-дневна възраст, като постепенно се увеличава дозата. Зеленият лук може да се дава на пилета през цялата година.
Перо от лук може да се смеси с диви билки. Пилета и бройлери предпочитат коприва и глухарчета.
Перо от лук може да се смеси с диви билки. Пилета и бройлери предпочитат коприва и глухарчета.