Ферма за ябълки в западна Германия прибира втора реколта - но причината не е това, което може да очаквате. Слънчевите панели, осигуряващи така необходимата сянка за овощната градина, произвеждат изобилно електричество през тазгодишното необичайно горещо лято.

„Идеята е проста“, казва Кристиан Нахтуей, собственик на органичната ферма в Гелсдорф – на час път с кола южно от Кьолн.

„Да защитим овощната градина, без да намаляваме наличната площ за отглеждане и по-специално да поддържаме производството. На всичкото отгоре има електроенергия от слънцето, която се генерира на същата земя.

Соларните инсталации осигуряват на фермерите втори източник на приходи

Мащабните соларни инсталации върху обработваема земя стават все по-популярни в Европа и Северна Америка. Те позволяват на фермерите да се възползват максимално от земята си и да създадат втори източник на приходи.

Постигането на правилната комбинация от реколта и слънчева енергия обаче е трудно, тъй като съвременните сортове плодове са фино настроени към определени условия на отглеждане. Всяка промяна може да промени баланса и да намали приходите на фермерите, ако плодовете им са повредени, с грешен цвят или не са толкова сладки, колкото потребителите искат.

Ето защо Нахтуей си сътрудничи с изследователи, за да тества кои сортове ябълки процъфтяват под слънчевия навес и кои видове фотоволтаични покриви са най-подходящи за овощната градина. За да се сравнят резултатите, някои дървета са покрити с конвенционална мрежа, която обикновено се използва за защита на чувствителните култури от градушка.

Германски изследователи проучват как слънчевите панели влияят върху реколтата

Юрген Цимер, експерт от отдела за земеделски услуги на провинция Райнланд-Пфалц, казва, че ябълките, отгледани под слънчевите покриви, са били малко по-малко сладки тази година от тези под мрежите против градушка.

Но едва ли някоя от ябълките под сянката на соларните панели е била повредена от интензивното слънчево греене , което удари региона на 24 юли тази година. За сравнение, до 18 процента от непокритите плодове са претърпели слънчево изгаряне този ден.

„Необходими са ни поне две до три пълни години, за да регистрираме всички метеорологични условия, които могат да възникнат, и да изследваме добива и цвета на плодовете, които раждат различните сортове дървета“, казва Цимер.

Изследователите се надяват, че тестовете ще покажат, че дървесните овощни култури процъфтяват под слънчеви панели. Това би могло да помогне да се избегне конкуренцията на производството на енергия от възобновяеми източници със заемането на ценна земя за селското стопанство - нарастващо безпокойство за онези, които искат да се справят с изменението на климата и растящите цени на храните.

Нахтуей казва, че може да използва слънчевата електроенергия, генерирана във фермата, за да захранва собствените си съоръжения и машини. Но като начало той планира вместо това да осигури електричество на десетки близки домове.

* Източник: euronews.com - от Анджела Саймънс и Даниел Ниман с AP

Слънчеви панели, инсталирани над органична овощна градина в Гелсдорф, Германия, осигуряват сянка за плодовете.
Слънчеви панели, инсталирани над органична овощна градина в Гелсдорф, Германия, осигуряват сянка за плодовете.
Слънчевите инсталации се превръщат в популярен начин за фермерите да се възползват максимално от земята си.
Слънчевите инсталации се превръщат в популярен начин за фермерите да се възползват максимално от земята си.
Изследователят Юрген Цимер проверява ябълки под слънчеви панели, инсталирани над биологична овощна градина в Гелсдорф, Германия.
Изследователят Юрген Цимер проверява ябълки под слънчеви панели, инсталирани над биологична овощна градина в Гелсдорф, Германия.