Какво е селективното пръскане?

Селективното пръскане представлява пръскане само там, където има нужда, а именно върху плевелите. Чрез технологията SNIPER на Berthoud, посредством сензори и контрол на всяка дюза пръскачките третират само плевелите, без да пръскат върху основната култура. Това води до спестяване на пари, до по-висока ефективност от пръскането и до по-малко щети върху основната култура.

Изкуственият интелект на Berthoud е революционна за земеделието технология, която ще помогне за използването на по-малко хербициди и по-малко щети за околната среда.

Освен с революционната система SNIPER пръскачката Berthoud Vantage е оборудвана и със системата Spraytronic, която освен контрол на всяка една дюза гарантира и постоянен размер на капката, което е изключително важно за правилното действие на препаратите.

Къде може да се види в действие?

През идващата седмица от 15.11.2021 до 19.11.2021 в България стартират серия демонстрации, които имат за цел да покажат как на практика работи системата в ранните етапи на развитие на рапицата.

Локациите ще са разпръснати из цяла северна България в дните от понеделник до петък, като при интерес фермерите могат да потърсят официалния представител на Berthoud за България - НИК.

Демонстрациите ще се водят от екип на Berthoud, който ще пристигне в България специално за демонстрационната обиколка. По време на нея, екипът на френския лидер при пръскачките Berthoud, ще разкаже за това как е създадена технологията и през какви тестове е преминала, за да може сега да показва работещи резултати на полето.

Налична ли е тази система в момента в България?

Решението за селективно пръскане SNIPER може да бъде поръчано за трите най-производителни модела пръскачки Berthoud - самоходните Raptor и BRUIN, и прикачния модел Vantage, както за нови машини, така и за такива, които вече работят и разполагат със системата, поддържаща постоянен размер на капката - Spraytronic.

Къде е тествана до сега тази система?

Системата SNIPER е тествана активно във Франция върху различни видове посеви. В предварителните проучвания участие взема и България, където подобни технологии се тестват от 2019 година.

През Август тази година системата SNIPER бе анонсирана официално по време на ексклузивно събитие във землището на Българово, край Бургас. По време на полевата демонстрация бяха показани възможностите за разпознаване на плевели при ранна фаза на царевица при конвенционална и no-till технология на отглеждане.

Как може да посетите демонстрация?

Най-добрият начин да се сдобиете с покана за ексклузивните демонстрации на системата за селективно пръскане SNIPER е като се свържете с регионалните представители на НИК още тази седмица.