Кои са най-честите случаи:

* Отравянето може да възникне след лошо дезинфекцирана ваксина или сода каустик. В този случай има подуване на главата, врата, възпаление и подуване на клепачите.

* При отравяне с фураж опасните треви се отстраняват. Симптом за отравяне са обилно слюноотделяне, бързо дишане, конвулсии, задушаване.

* След приемане на голямо количество солена храна или с лошо разтваряне на солта в кашата се получава отравяне със сол. Смъртта на птицата настъпва в рамките на 10-12 часа.

* Отравянето с прораснали картофи е особено често срещано през пролетта и лятото, когато в клубените се натрупва соланин. Може да опитате да спасите птицата с активен въглен, като дадете по 5 грама на глава.

* Фузариотоксикоза - отравяне на животни със замърсени фуражи. Най-честата причина са микотоксините.

* Неподходящото хранене на птиците с месо и риба най-често води до масовата им смърт. За неутрализиране на отровата дайте рициново масло и спирт (10 г на глава). Но не разчитайте на чудо!

Подходящи слабителни средства:

глауберова сол - 25-50 г, на един прием, разтворена в 1 л вода; рициново масло или олио - 20-100 г на прием.
След слабителното постоянно се дават слизести отвари и животното минава на диета (консултирайте се с ветеринарен лекар) до оздравяването.