Едно цвете е достатъчно да провокира усмивка, а всички имаме нужда от повече добро настроение

В продължение на години хората създават, а в последствие и предават в поколенията митове и легенди с поука, ценен опит и закономерности. Времената обаче се менят. Климатът се променя, растенията, технологиите и принципите на отглеждането и поддържането им, техните устойчивостикъм болести или факторите на средата, а не на последно място, разнообразието от сортове, вариатети и разцветки.

Точно затова се опитваме да развенчаем някои погрешни практики и ще започнем с рязания цвят. Прави впечатление, че от миналата година насам (от първия локдаун) много повече хора се опитват да си създадат настроение благодарение на цветята. Много се заеха с терасно градинарство, с отглеждане на растения за пръв път. Рязан цвят се купува за вкъщи или за приятели без повод, което е похвално и се надяваме тази тенденция да се запази и разпространи сред повече хора.
Едно цвете е достатъчно да провокира усмивка, а всички имаме нужда от повече добро настроение.
И да, може би, много от вас вече са експерти в цветарството. Но пък и винаги има какво още да се научи, нали? Затова следващите редове са за всички експерти, а и за всички лаици в едно от най-прекрасните, пъстри и вечно променящи се поприща.

За свежеста на отрязаните 

1. Захар и лимонада удължават живота на цветята. Това съвсем не е така. Захарта и лимонадата не хранят рязания цвят. Напротив, те могат да се превърнат в среда за развитие на вредни бактерии.

2. Белината помага срещу бактерии. Да, това е така, но почти винаги се прекалява с нея, а всъщност е достатъчна само капка. Количеството прави отровата, не забравяйте!

3. Смачканите дръжки поемат повече вода. Това е пълна лъжа! Ако намачкате дръжките, разрушавате и проводящите съдове, а без тях водата не се придвижва по тях до цветовете.

4. Рязан цвят се държи на слънце. Поредната лъжа. Да, всички (или поне повечето) растения обичат слънце, но когато си имат и корени. Рязаният цвят прецъфтява много по-бързо, ако е изложен на слънце.

5. Листата и бодлите на розите се махат. Да, така се удължава животът на цвета, защото разходът на вода е по-малък, но чисто естетически не изглежда красиво, ако всички листа са отстранени.

6. Не отстранявайте най-външните венчелистчета на цвета на розата. Твърди се, че ако тези листа се махнат, цветовете увяхват по-бързо, но тяхната функция е да предпазват вътрешните венчелистчета чисто механически, отколкото да поддържат цветовете свежи и цели.

7. Тичинките на лилиума се махат, за да се удължи свежеста. Всъщност, тичинките се махат, защото прашецът по тях цапа и нямат връзка с продължителността на живота на цветето.

7 съвета за повече свежест 

1. Използвайте храна за рязан цвят. Продава се в почти всеки цветарски магазин и съдържа всичко необходимо, за да се радвате максимално дълго на букета.

2. Винаги използвайте чиста ваза, измита с препарат за съдове или белина.

3. Винаги използвайте чиста, студена вода.

4. Сменяйте водата във вазата редовно. Ако не всеки ден, то поне през ден. По този начин, дори да не разполагате с храна за рязан цвят, ще получите дълготраен ефект.

5. Всеки път, когато подменяте водата, подновявайте и отрезите на стъблата. Добре е те да се правят под остър ъгъл.

6. Дръжте цветята си далеч от купата с плодове заради етилена, който отделят и който вреди на стръковете.

7. Не смесвайте нарциси или момини сълзи с други цветя, защото увяхват по-бързо.

За саксийните 

1. Растат повече в големи саксии. Всъщност, в голяма саксия цветята насочват енергията си към образуване на корени, а не на листна маса и цветове. Същото важи и, ако се пресаждат прекалено често.

2. Болните растения имат нужда от тор. Торовете не са лекарство и са предназначени за здрави цветя. Ако е наличен патоген, той трябва да се унищожи. Едва тогава ще има полза от подхранването.

3. Стайните цветя искат много слънце. Да, но само някои. Обикновено повечето стайни цветя са по-сенколюбиви и директната слънчева светлина им причинява повреди (пригори).

4. Жълти листа и сухи връхчета – сигнал за преполиване. Тези симптоми могат да бъдат причинени от много фактори – малко вода, много вода, твърда вода, сух въздух, малко храна, много храна, некачествен субстрат и др.

5. Опръскването на листата от време на време има ефект. Всъщност, дори да се прави всеки ден, ефектът от оросяването е минимален. Влажността на въздуха се повишава с други методи, когато отглеждате растения с високи изисквания в това отношение.

6. Лекуват се само с химия. Повечето специалисти препоръчват превенция, а не лечение. И в това има много дълбока логика. Все пак химията не е единственото решение. Налични са ефективни методи със сапун, алкохол, растителни масла, пясък лепливи уловки, ботанически отвари и др.

7. Стайните цветя „спят“ през зимата. Не, повечето от тях идват от топли райони и там нямат нужда от покой. През зимата забавят развитието си заради по-малко светлина или топлина, но не изпадат в покой.

Правилно и грешно засаждане  Снимка: Андрей Белоконски

Снимка: Андрей Белоконски

Може би от овощарството или лозарството се шири мит, че в ямките за засаждане на цветя, било то в градината или в саксия, се поставят торове. Това обаче е напълно погрешна практика по много причини.

На първо място е опасността торовете да изгорят корените на растенията и те да загинат. Друга важна причина е, че по този начин корените не се развиват, а остават и консумират „лесната храна“, а това води след себе си редица неприятности.

Правилното засаждане или пресаждане е торовете (бавно действащи) да се смесят добре със субстрата. Така хем корените ще се развиват, хем няма опасност от повреди. Втори вариант е препаратът да се поръси по повърхността на почвата и да навлиза на малки дози заедно с поливната вода.

Запомнете, цвете не се тори допълнително поне месец след пресаждането!

Зелени или четриноги приятели 

Още един напълно грешен мит е, че не можете да отглеждате коте, куче, зайче или друг домашен любимец заедно с цветя.

Да, факт е, че много растения са отровни, но и много не са. Да, факт е, че палавите животиничета могат да направят много поразии. Но с малко повече внимание и правилен подбор на растенията и мястото им в дома, проблемите се решават много лесно.

Още нещо: повечето животни не обръщат внимание на растенията, ако те не са на пътя им.

Алергии 

За хората, които страдат от алергии, цветята са табу. Кихане, кашлица, сърбящи и сълзящи очи - всичко това изглежда като наказание или проклятие и най-често е причинено от полените.

Прашецът от цветовете представлява микроскопични прашинки, които предизвикват алергиите, но това не означава непременно да не отглеждате цветя в дома си.

Ще развенчаем този мит с два неоспорими научни факта. Полените на тревите и на някои дървета са леки и могат да се носят във въздуха доста дълго време, докато прашецът на повечето цветя е тежък и пада бързо. Затова на тях им е необходим опрашител, който да пренесе зрънцата от едно цвете на друго. Доста от стайните цветя пък въобще не произвеждат прашец.

Ето поне две причини, които ще ви позволят да отглеждате цветя в дома или да им се радвате във ваза въпреки алергиите. Просто потърсете информация и се посъветвайте със специалисти.

Цветя извън сезона 
Можем да се радваме на всяко цвете извън сезона му благодарение на новите технологии и най-вече нa оранжериите. Но не ви ли се струва странно да поднесете букет с лалета през есента, хризантема в саксия през пролетта, далия или божур през зимата, точно както доматите нямат вкус през студените месеци.
Мит или реалност е, че цветята извън сезона са по-нетрайни? Безспорно, реалност! Съветваме ви да купувате цветя от български производители и то точно в сезона, за който са „програмирани“ от природата да цъфтят.

Любопитно 

* Азалиите имат два произходни центъра – Америка и Азия. Американските видове са с опадливи листа, докато азиатските са вечно зелени. Смята се, че отглеждането им е трудно, но всъщност това не е така. От 10 хиляди сорта все един ще се чувства добре в дома ви или в градината ви.

* Латинското име на мушкатата (Pelargonium) идва от гръцки и означава щъркел, заради семенните кутийки на цветето. Родина им е горещата Африка, което пък обуславя специфичните нужди – много слънце, малко вода, малко храна и тесни съдове.

* Лотусите са смятани за свещени от древните египтяни. Всички знаем, че тези растения имат нужда от много вода, за да се развиват (реки, блата, водоеми). Но малко хора подозират, че лотусите могат да остават в покой дълго време през сухуте периоди. Точно затова цветето е смятано за символ на вечен живот и прераждане.

* Слънчогледите следят слънцето, но само във фаза бутон (пъпка). След разтварянето на цветовете, те остават да „гледат“ само в една посока.

* Когато поднасяте цветя на чужденци, проверете какво значение имат те за конкретната народност, за да не сбъркате. Хризантемите в Япония се асоциират с щастие и радост, но в Малта например, те се поднасят при смърт, смята се, че носят лош късмет, ако се внесат в дома.

* Ароматът на цветята не е случаен. Някои миришат божествено, а други отделят неприятни ухания. Това е свързано с конкретни опрашители. Най-голямото цвете в света мирише най-лошо. Това е един арум, чийто цвят се появява рядко и отделя аромат на гниещо месо.

За още интересни факти за цветята, както и много полезна информация за растенията, посетете сайта ни www.gradina24.bg