Решението е хербицидът Шадоу, който контролира едногодишни и многогодишни житни плевели

Ваня ВЕЛИНСКА

Студената и дъждовна пролет задържа сеитбата на пролетниците. Безспорно влагата в почвата ще провокира бързо развитие на засетите култури, но, за съжаление, с още по-голяма сила и това на плевелите.
Знаем, че в началните фази от развитието си културните растения са изключително чувствителни на конкуренцията от плевелите. Затова е важно борбата със заплевеляването да се изведе навреме, за да е максимално ефикасна.

За за контрол на житни плевели при широколистни култури, специалистите от Corteva Agriscience препоръчват доказалия се в практиката селективен вегетационен хербицид Шадоу*.

Продуктът се използва за контрол на житни плевели – както едногодишни, така и многогодишни видове.

Шадоу е добре познат на земеделските производители противожитен, системен, вегетационен хербицид, който се доказа през годините с качествата си, благодарение на които осигурява чисти от плевели полета, коментира Марио Маринов от екипа на Corteva Agriscience. Отличава се с гъвкавост на приложение, висока ефикасност и селективност, притежава изключително широк спектър на действие, тъй като контролира всички едногодишни и многогодишни житни плевели, самосевки от житни култури, троскот, пирей, балур и др. при голям брой широколистни култури като слънчоглед, рапица, картофи, фасул, захарно цвекло и много други.

Хербицидът е с уникалната формулация, която включва

вграден прилепител и активното вещество клетодим, които са взаимно допълващи се и работещи в синергизъм, а благодарение на това се осигурява висока ефективност. Сред предимствата на хербицида са, че с успех контролира едни от най-важните житни и проблемните плевели като видове кощрява, кокоше просо, кръвно просо, балур от семена и коренища, овсига, ливадна власатка, включително и устойчивите на FOP-хербициди плевели.

Дозите на приложение са 80 мл/дка за едногодишни и 160 мл/дка за многогодишни житни плевели, а оптималният срок за приложение е във фази на активен растеж на плевелите – при едногодишни 3-и лист до начало на братене, за многогодишни 15-20 см височина на балура.
Шадоу си извоюва репутацията за точно решение за контрол на житни плевели при слънчоглед със своята отлична селективност и широк прозорец на приложение от първа двойка листа до девет и повече листа, коментират специалистите от Corteva Agriscience. При рапицата Шадоу също се налага като гъвкав хербицид с приложение от втори лист до второ междувъзлие на рапицата.

Продуктът е

разрешен за приложение и при много други култури

– картофи, фасул, фъстъци, нахут, при фуражни видове – грах, бакла, лупина, а също и при различни зеленчуци – моркови, целина и др.

След третиране на чувствителните плевели, Шадоу се придвижва и се натрупва в точките на активен растеж (меристемните тъкани) на растенията, като по този начин стопира делението им, като прекъсва биосинтеза на липиди. В рамките до седем дни след третиране се наблюдава напълно спиране на растежа, започва покафеняване на тъканите в точките на нарастване, при младите листа пожълтяване, а при старите промяна на оцветяването в оранжев, червен и пурпурен цвят.

Кои са практическите предимства на хербицида:

* Пълно системно действие, бързо транслоциране до всички растежни точки на плевелите, включително проникване в подземните коренища и ризоми на многогодишните житни плевели.

* До един час след пръскане хербицидът е абсорбиран от плевелите.

* Висока и надеждна ефикасност срещу всички най-важни едногодишни и многогодишни житни плевели и житни самосевки.

* Регистриран е за употреба при голям брой широколистни култури.

* Вегетационен противожитен хербицид с уникална ефикасност срещу едногодишна метлица.

* Действие срещу житни плевели, устойчиви на FOP-хербициди - райграс, лисича опашка, кръвно просо.

* Високо ниво на селективност при регистрираните широколистни култури за приложение.

* Дъжд, паднал един час след пръскане, не влияе негативно на действието на хербицида.

*Шадоу е регистрирана търговска марка на UPL OpenAG, но се предлага на пазара от Corteva Agriscience.

Плевелите трябва да се унищожат в ранна фаза от развитието на културата, за да може да се развива безпроблемно
Снимка: Ваня Велинска
Плевелите трябва да се унищожат в ранна фаза от развитието на културата, за да може да се развива безпроблемно Снимка: Ваня Велинска
Най-подходящ период за приложение на Шадоу
Най-подходящ период за приложение на Шадоу