Трябва да ги разпознавате навреме

1) Запушване на хранопровода - получава се при недобро приготвяне на кореноплодните. Те трябва да са така смлени, че животното да не може да ги преглътне направо, а да ги преживя. При запушване на хранопровода кравата е силно възбудена, протяга глава, от устата й излиза пяна, подува се стомахът. При подобни признаци трябва да се потърси веднага ветеринарния лекар.
Първа помощ: До идването на лекаря може да влеете в устата на кравата 100-200 г растително масло.

2) Тимпания - причина за заболяването са газове в търбуха. В резултат той започва да притиска белите дробове и ако не се вземат мерки, животното може да загине от задушаване. Тимпанията се предизвиква от некачествена храна - голямо количество млада трева или люцерна, както и обилно поене след голямо количество зелена храна.

3) Атония - първи признаци са отказ на животното от свежа храна, от концентрирана храна или пълна липса на апетит.

Търбухът е подут, кравата трудно се движи и практически не става. При поява на такива признаци е необходимо животното да мине на груба храна, дава се слабително.

Какви очистителни може да й слагате: натриев сулфат, магнезиев сулфат по 700-800 г на говедо.

За да се засилят движенията на предстомашията и да се увеличи апетитът, може да дадете и спирт по 40-50 куб. см, разреден в 1 л вода, 3-4 пъти дневно; течна бирена мая по 2-3 л или суха по 1 кг.

Как да предпазите кравата от атония

Най-важното правило - избягвайте да храните животното само с груб фураж. Към храната прибавете: силаж; цвекло; тикви и др.

Най-важното правило - избягвайте да храните животното само с груб фураж. Към храната прибавете:силаж; цвекло; тикви и др.
Най-важното правило - избягвайте да храните животното само с груб фураж. Към храната прибавете:силаж; цвекло; тикви и др.