Един от митовете за храната е, че кафявите яйца са по-здравословни от белите. Експертът по птици Ингрид де Йонг от Университета във Вагенинген, Нидерландия редовно получава този въпрос, но най-вече в дните около Великден.

Ингрид де Йонг от Университета във Вагенинген
Ингрид де Йонг от Университета във Вагенинген

Де Йонг е старши изследовател по хуманното отношение към птиците в отдела по животновъдство на университета и знае много за пилетата и техните яйца. Становището й е категорично: „Бялото яйце не е по-здравословно или нездравословно от кафявото. Те са абсолютно еднакви отвътре“.

Митът за яйцата

Но откъде тогава идва този мит? "Яйцата от свободно отглеждане преди бяха кафяви, така че хората свързват цвета им с по-полезно яйце. В днешно време яйцата от свободно отглеждани кокошки могат да бъдат и бели. Така че това твърдение вече не е вярно", казва Де Йонг.

Но всъщност има разлика между яйцата, казва изследователката. "Най-общо може да се каже, че кафявите кокошки снасят кафяви яйца, а белите - бели яйца. Белите кокошки са малко по-малки от кафявите пилета и затова се нуждаят от по-малко фураж, за да снесат яйце. По-малко фураж и следователно по-малко тор означава, че бялото яйце е малко по-благоприятно за климата. А с 30 000 кокошки в един пилчарник това има значение".

Но накратко казано това няма значение за вкуса.

Искате ли да направите съзнателен избор? Изберете тогава добро хуманно отношение към животните и възможно най-малкия отпечатък върху климата.