Как е най-добре да подходим към традиционните пролетни дейности за облагородяване и освежаване на пасищните зони? 0 Отговор на този, според някои, „незначителен“ въпрос получихме от Тодор Димитров, дилър на агротехника

Интервю на Любо Коралов

С идването на пролетта земеделските стопани и животновъдите се изправят пред неизбежното пролетно „почистване“. Сега му е времето саморасляци, храсти и дръвчета да бъдат отстранени от ливадите и пасищата, за да могат животните да се възползват от новата трева, а и площите да бъдат безпрепятствено окосени, когато станат готови за коситба. Пръчките и клоните останали от резитбата на лозя и овошки също трябва да бъдат надробени. Обраслите синори и пътища трябва да бъдат изчистени, за да могат машините да навлязат за пролетните обработки.

- Как е най-добре да подходим към тази, традиционно важна за животновъдите сезонна операция? Кои са подходящите машини, с които тя може да бъде успешна и качествена? Потърсихме отговор на тези, според някои, „незначителни“ въпроси от Тодор Димитров, управител на старозагорската фирма Неарко Груп.

- В портфолиото на нашата компания действително може да се намери един от верните отговори на проблема как най-добре да почистим пасищата. Ние предлагаме на нашия пазар за агротехника оборудване и съоръжения за премахване на намножилите се в пасищата през годините или през миналата есен и зима храсталаци. На животновъдите, ползващи от началото на пролетта ранната паша, е известно, че всичко, прорастнало сред ливадите, ще пречи на животните, ще пречи и на нормалните обработки, и на прибирането на сеното, нужно за тяхното изхранване. Обрасналите пасища и ливади не могат да се поддържат в продуктивен статус и да се използват пълноценно за нуждите на животновъдството. За да могат стопаните да реагират своевременно и да организират резултатно почистване, както и последващите агротехнически мероприятия, трябва да се използват все по-разпространените напоследък високопроизводителни мулчери или шредери. Най-често се използват машини, агрегатирани към трактор и задвижвани от силоотводен вал с мощност до 150 к.с. Все още мулчери с хидравлично задвижване, подходящи за товарачи и багери, не са толкова разпространени у нас. Най-нови технологии прецизират функциите на този тип машини, увеличават скоростта им, адаптивността им към различен тип работна среда, намаляват разходите за гориво.

- Какво по-конкретно се предлага на пазара сега?

- На пазара се срещат най-различни модели от много производители. Най-често стопаните се спират на италиански машини. Основно заради традициите на производителите, доброто качество и приемливата цена. Те са по-евтини от немските, френските и английските, но не им отстъпват по качество. Машините на италианския лидер при мулчерите AGRIMASTER отговарят на всички изисквания към такъв тип оборудване. Работните органи (ножове, чукове или видии) са закрепени на вал, който се върти с високи обороти - от 2000–2500 при машините, задвижвани с кардан, до 3000–3500 об/мин при машините, задвижвани с хидравлика. Валът лагерува в корпуса на мулчера, който трябва да бъде здрав. Работната зона много често е скрита от погледа на оператора. Ударите по корпуса са неизбежни, било от завлечени камъни, било от стълбове, хидранти и други. Ако той е „мек“ и поддаде, валът губи баланс и последиците могат да бъдат сериозни. Затова, искам да подчертая, не трябва да се прави никакъв компромис при избора на мулчер, като се имат предвид условията и характеристиките на обработваните от фермера площи. Но все пак, ако се допуска такъв, това може да бъде евентуално при по-лека работа, като рязане на трева например. Колкото по-тежка е работата, която ще се върши с такава машина, толкова е по-наложително тя да е качествена, надеждна, устойчива. И от доказан производител.

- Все пак, на кои фактори трябва главно да се обръща внимание при избора на мулчер?

- При избора на тип мулчер следва да се вземат предвид два основни фактора: вида растителност, която ще се обработва и мощността на задвижващата машина. Т.е. при тракторите са важни конските сили, при товарачите и багерите са определящи стойностите на дебита и налягането на маслото.

Също така е важно какъв тип са работните органи. Те могат да бъдат няколко вида с възможни комбинации помежду им. Мулчерите, снабдени с ножове “Y”, “W” или друга конфигурация са предназначени за изрязване на тревна и храстовидна растителност с диаметър до 2-3 см. Мулчерите с чукове тип Мега, с широко острие, са подходящи за тревиста и дървесна растителност с диаметър до 7-8 см. Машините, снабдени с горски тип чукове, могат да надробяват дървесна растителност с диаметър на клоните от 12 до 30 см според вида на мулчера. За работа с растителност с голям диаметър, над 30 см, се използват мулчери с видии.

- При тези обстоятелства, кое е по-съществено за точния избор на подходяща машина: дебелината на отделните клони на почистваната растителност или нейната гъстота по пасището?

- Сметката за диаметър донякъде е „кръчмарска“, но следва да се имат предвид две неща. Диаметърът на най-дебелото дърво не е толкова съществен. Почти всяка машина реже дървета с диаметър по-голям от предписания. По-бавно, разбира се. Например мулчер на AGRIMASTER може да премахва успешно храсти и клони с диаметър и над 30 см. Важна е гъстотата на растителността, т.е. колко начесто и нагъсто са растенията с най-срещания диаметър в полето. Но не е решаваща. Защото рязането на 10 растения с 1 см в диаметър е почти същото както рязането само на един ствол с дебелина 10 см. Мисля, че ще облекча избора на фермерите, ако спомена, че във фирма Неарко могат да се намерят налични такива машини на италианския лидер при мулчерите AGRIMASTER.

КОМЕНТАР НА СПЕЦИАЛИСТА

Всеки животновъд и стопанин реагира по своему. За почистване на пасищата трябват машини. Качествени и продуктивни мулчери. Конструкцията им не изглежда сложна на пръв поглед. Стопаните притежават и работят с далеч по-сложни самоходни и други машини. Затова те не винаги отделят достатъчно внимание на такава „елементарна“ работа, като закупуване на мулчер. А трябва. Защото понякога, търсейки по-изгодната цена, попадат на нискокачествена машина.

Отгоре на това, напоследък се срещат и „ментета“. Произведени от нискокачествени материали и съмнителни части, неизвестно къде, претендиращи, че са италиански.

Придобиването на мулчер трябва да е от доказан производител, защото само така фермерът може да осигури най-важното: безопасността на хората, които ще работят с машината и ще има гаранция за нейната продуктивност. Актуалните почистващи дейности по пасища и ливади изискват и точни инвестиции, отбеляза Тодор Димитров.

Храстите са лесна „плячка“ за качествения мулчер
Храстите са лесна „плячка“ за качествения мулчер
Комбинация на рязане и мулчиране
Комбинация на рязане и мулчиране
Мулчерите с кардан са подходящи за тревиста и дървесна растителност с диаметър до 7-8 см
Мулчерите с кардан са подходящи за тревиста и дървесна растителност с диаметър до 7-8 см
 Горски мулчер за трактор с мощност 100 к.с.
Горски мулчер за трактор с мощност 100 к.с.
Машина на AGRIMASTER задвижвана с хидравлика
Машина на AGRIMASTER задвижвана с хидравлика
Мулчер за почистване на канавки и синори
Мулчер за почистване на канавки и синори