Държавата ще може да отчуждава земеделски земи, за да строи на нея военни заводи и поделения. Това стана ясно, след като депутатите приеха промени в Закона за подпомагане на зeмеделските производители през Закона за отбраната на второ четене днес.

Предложението на народните представители от ГЕРБ Борис Кърчев и Емил Христо всъщност бе отхвърлено в ресорната парламентарна комисия, но в пленарната зала днес то бе прието с 87 гласа “за”, седем бяха “против”, а петима се въздържаха.

С промените в Закона за отбраната бяха създадени и две нови командвания на оперативно ниво. В състава на Българската армия се създават структурите Командване за логистична поддръжка и Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.

С новите текстове се разшириха правомощията на началника на отбраната, като той ще упражнява непосредствено ръководство на трите вида въоръжени сили - сухопътни, военноморски и военновъздушни. Възлагат му се и правомощия за поставяне на задачи и на органите на военната полиция.