Ива Тончева

Швейцарското сирене продължава да се продава добре в чужбина, като износът му дори се увеличава: с 1,6% през 2020 г.

Пандемията не е засегнала световния апетит за швейцарско сирене. Миналата година са изнесени общо 77 124 тона на стойност 693,8 милиона швейцарски франка (772,5 милиона щатски долара), което представлява ръст от 3,9% в приходите.

С повече от 80% от общия обем на износа (62 919 тона) Европа е най-важният пазар за швейцарското сирене. Само Германия е внесла 32 926 тона, следвана от Италия с 10 533 тона и Франция с 5839 тона.

Друга добра новина е възстановяването на износа извън Европа след спад през 2019 г. Общо 14 205 тона швейцарско сирене бяха изнесени за страни извън Европа през 2020 година.

Швейцарските потребители гледат отвъд Алпите, за да задоволят желанието си за вкусно сирене. Швейцария е внесла 71 664 тона сирена през миналата година (ръст от 11,7%) на стойност 453,5 милиона швейцарски франка. Почти 82% от този внос идва от Италия (12,2%), Германия (13,8%) и Франция (6,9%).

Швейцария е спечелила – макар и малко - от по-високите печалби от износ и намалени разходи за внос. Средната износна цена за килограм швейцарско сирене от 9,19 швейцарски франка / кг (цена на едро) е по-висока от предходната година (8,97 швейцарски франка / кг). От своя страна, средната цена на вноса е спаднала от 6,78 шв. франка / кг през 2019 г. до 6,31 шв. франка / кг (цена на едро).

Около 45% от швейцарското мляко се преработва в над 700 швейцарски сирена и около 40% се изнася в повече от 70 страни по света.