За тях първата седмица е много важна

За да постигнете равномерно развитие на групата бройлерчета, трябва да обрърнете внимание на

* условията на отглеждане;

* защитата и храненето.

Това се постига с постоянно наблюдение на малките пилета. Животът на бройлера е 45-дневно състезание от момента на излюпване до клането. Всички стопани искат техните пилета да растат колкото се може по-бързо. Но те трябва да знаят, че по-важното е

всички птици да се развиват равномерно

- без изоставане, при спазване на зададеното темпо.
Ако значителна част от бройлерните пилета започне да се храни и да пие вода дори само няколко часа по-късно от другите пилета, то последствията може да бъдат катастрофални – с изостанало развитие. И най-лошото е, че това изоставане няма да проличи преди пилетата да станат на 14- 21 дни. Тогава е късно за наваксване.

Колкото по-нееднородна е групата бройлери, толкова по-лоши са крайните резултати. А колкото повече пилета са подложени на стрес, толкова по-възприемчиви ще бъдат към ентерит и други заболявания.

Ето няколко препоръки как да постигнете

равномерно развитие на малките бройлери през зимата:

1) Загрейте помещението 3 дни преди настаняването на пилетата, така че температурата на пода да е 28-29 градуса, а на постелята - 32 градуса.

2) Голяма част от времето пилетата са в контакт с пода и ако той е студен, се влошава чревната им активност. А това води до намалено усвояване на хранителни вещества и заболявания на стомашно-чревния тракт.

3) Освен това студът принуждава пилетата да се скупчват, което води до задържане на развитието им. Пилетата, които са в центъра на "тълпата", ще се хранят по-късно от пилетата в края. И това ще доведе до неравномерно развитие.

4) Не по-малко важно е да се запази температурата на пода равномерна по цялата площ. Защото пилетата, които ще бъдат в студената част на помещението, също ще се развиват по-бавно. И те ще растат по-бавно до клането, което също води до пилета с ниско тегло..

5) При настаняването на бройлерчетата в помещението трябва да се изключат нагревателите, тъй като може да доведат до прегряването им.
Важно е да се помогне на пилетата

да стъпят по-бързо
върху хартията с фураж

с която предварително е постлан подът на помещението. Хартията трябва да е висококачествена и посипана с достатъчно количество фураж. Препоръчваната норма е 80 г на пиле. Тя трябва да обхваща около 80% от подовата площ.