Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

26 януари 2021
Новини
16965
Няма снимка
Продажбите на всички видове млечни продукти са намалели през миналата година, твърдят производителите.
1 2
 

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти е намаляло с около 20%, заяви шефът на асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. При някои производители спадът в продажбите дори бил по-голям - минавал и 30 на сто. Други, предимно по-големи мандри пък опитвали да пласират по-големи количества през веригите със значително

свалени цени

и продажби

на загуба

Имало няколко възможни обяснения за намаленото потребление на млечни продукти, въпреки че те са стока от първа необходимост. Едното е, че заради минаването на хоум офис хората не изразходват толкова енергия, колкото допреди това, и съответно имали по-малка нужда от висококалорични храни.

Другото обяснение е, че заради несигурността за бъдещите доходи потребителите са започнали да пазаруват много внимателно и са се преориентирали към по-евтините млечни продукти. Затова и производството на имитиращи сирена с растителни мазнини като палма расте. По оперативните данни на земеделското министерство само за 11-те месеца на миналата година - от януари до ноември, количеството е 12 799 тона или повече от произведеното за цялата 2019 г., когато е било 11 766 тона.

Според статистиката на агроведомството през миналата година за 11 месеца са

произведени

156 610 тона

кисело мляко

За същия период на предходната година количеството е по-малко с около 3000 т. Ясна тенденция има за намаление на производството в последните месеци на 2020 г. От средата на годината с всеки следващ месец киселото мляко, което са направили мандрите, намалява. И от 16 347 тона през юли е свито на 12 491 тона през ноември. За декември все още няма обобщени данни.

Иначе като цяло млекопреработката не е намаляла според земеделското министерство. 663 млн. литра са преработени от мандрите за 11 месеца на 2020 г. при 628 млн. литра за същия период на 2019 г. И е почти колкото за цялата 2020 г., когато преработеното мляко е 677 млн. литра.

Преработката обаче няма нищо общо с реализацията, просто в последните месеци мандрите изкупуват повече мляко, отколкото им е нужно, защото в противен случай ще фалират животновъдите и после няма да има суровина, твърди Димитър Зоров. Това обаче нямало как да продължава дълго и се задавала

опасност от

верижни фалити

А ако се загуби българското производство на мляко, после трудно можело да се възстанови.

При статистиката за киселото мляко намалението отговаряло на реалното, защото продуктът е малотраен и нямало как да се държи дълго в складове. Затова и спадът в производството през 2020 г. бил заради намалено потребление. Според бранша е непонятно защо в статистиката на земеделското министерство кашкавалите влизат в количеството на сиренето, а не са дадени отделно. Така не можели да се правят и изводи например колко е реалното влагане на мляко за сирене и кашкавал, защото по традиционната технология то е 7 литра за единия продукт и 10-11 л за другия.

Свитият пазар не позволявал и корекции на цените, защото разходите в животновъдството нараснали значително, фуражите поскъпнали с 30% заради слабите добиви от сушата и високите международни котировки на зърното.

Например при шрота цената от 360 лв. станала 560 лв./т без ДДС за 3 месеца. Допълнителен удар на българския пазар нанасяла и инвазията на вносните жълти сирена, които се продавали на ниски цени у нас. Те влизали от Полша, Германия, Словакия и се продават по 8,50 лв./кг.

“Няма как ние да постигнем такава цена, само 10-те литра мляко за 1 кг кашкавал са 7,50 лв.”, твърдят българските производители. С ДДС-то ставали 9 лв./кг, а имало и още 3-3,50 лв. производствени разходи. Така от мандрата кашкавалът излизал на минимум 13 лв./кг, а с търговската надценка в магазина ставал поне 16 лв.

Вносните жълти сирена се продавали евтино у нас, защото западните производители предпочитали да ги пласират на ниски цени в чужбина, отколкото да си съсипват собствените пазари, твърдят нашите мандраджии. Според тях най-големият проблем бил, че постепенно българските потребители забравяли вкуса и аромата на истинските наши млечни продукти. Свиквали с “пластмасовите” кашкавали, а

оригиналните

им миришели

и спирали да

ги купуват

А когато един млечен продукт узрее, има специфичен вкус и аромат, неслучайно колкото по-отлежало е едно италианско “пармиджано”, толкова е по-скъпо, коментират браншовиците. Именно това било най-страшното - объркването на вкусовете на българските потребители, което имало дългосрочни последици и обезличавало традиционните наши млечни продукти. Защото временните затруднения и дори продажбите на загуба се поемали по някакъв начин от производителите, но потребителското търсене било дългосрочен проблем. А и много от хората вече не смятали, че по-скъпите продукти са различни, и предпочитали да купуват по-евтините и нискокачествени.

Решението е въвеждане на реален контрол на пазара, смята шефът на асоциацията на млекопреработвателите. Наредбата с изискванията към млечните продукти стояла “на трупчета” вече 3-месеца след приключването на общественото обсъждане. Както “24 часа” писа, в нея се забранява продукти с наличие на над 60% вода да се продават като сирене. Проверка на “Активни потребители” показа, че оводненото сирене е масов проблем на българския пазар, особено при по-евтините марки. Според експерти и около 70% от продавания у нас кашкавал на практика не бил истински. Имало и вратичка в законодателството, защото никъде не пишело, че кашкавал се прави само от мляко. Затова и нелоялни производители се изкушавали да влагат евтини полуфабрикати и междинни продукти, които опаковани били нещо като евтина жълта моцарела.

За да оцелее истинското производство, трябва да се намери решение на проблема с реализацията, смятат браншовиците. Те предлагат

държавният

резерв да се

намеси, като

изкупи млечни

продукти

Това можело да понамали количествата сирене и кашкавал в складовете.

На консултативен съвет по животновъдство в края на миналата седмица е обсъждана и помощ “де минимис” за бранша. Нейните правила обаче залагат лимит от 25 000 евро на стопанство за последните 3 календарни години. Мнозина вече били близо до горната граница от предишните подпомагания и сега на практика нямало да вземат нищо. Освен това за големите ферми също сумите били символични. “50 000 лв. при 1000 крави за 3 години за какво стигат? Да им купуваме бонбонки ли?”, питат иронично производители. Според тях България трябва да поиска нова държавна помощ за сектора. В кризисната пандемична година Еврокомисията не била отказала нито една за земеделието на другите страни членки. Дори можело да се ползва вече одобрената от Брюксел рамкова подкрепа за секторите, които имат над 20% спад от пандемията. По нея можело да се подпомогнат фермите с до 125 000 евро, а преработвателните предприятия - с до 1,2 млн. евро.

Потребителите също можели да помогнат на бранша, като купуват само български млечни продукти, защото така инвестирали в здравето си и в икономиката.

Още от Новини
0

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с

0

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

0

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

0

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на

0

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по

Последни новини
0

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

0

Земеделското министерство пусна актуален наръчник за кампания 2021 г. Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания за кампания 2021 г

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе вчера близо 21 млн. лева (20 764 862 лв.) на 12 589 стопани по помощта de minimis за изхранване на животни. Субсидии получиха животновъдите, отглеждащи крави, юници

0

Предлагайки оптимални решения, съвременни подходи и използване на най-новите научни открития и практики в областта на земеделието, „Сембодиа“ ООД разполага и предлага изчерпателна база от знания в

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Облаците ще се разкъсват на националния празник По-хладно около 8-и С близки до нормата температури или до градус над нея се очаква да бъде март тази година. В източната половина на страната обаче ще е относително по-хладно. Средните климатични максимални температури за март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални - между -1 и 4 градуса

Магистрала “Европа” може да бъде довършена напълно още в началото на 2023 г. Това личи от документите, с които АПИ обяви в петък обществената поръчка за последния участък от магистралата, който е от Сливница до северната скоростна тангента на столицата по изцяло ново трасе. Търгът е само за строителство

Това показват данните от най-критичната област у нас - Кюстендил  В София COVID вече разболява най-активните - хора между 30 и 44 г. Пациенти с хронични заболявания пълнят болниците в Бургас Без изявен профил, свързан с възраст или професия, са хората, които се разболяват по време на третата вълна на коронавируса у нас сега